I „SNS trubači“: Vučićeve stranačke i državne posete o istom trošku, a o čijem?

Predsednički izbori 14. mar 202219:24 > 19:28 28 komentara

Dok je Aleksandar Vučić obilazio dve fabrike u Vranju i obraćao se kao predsednik države, u centru grada pripreman je njegov nastup kao predsedničkog kandidata. Nije prvi put da Vučić obavlja stranačke i državne posete o istom trošku, a o čijem - nikada nije eksplicitno govorio. U nastavku pogledajte kakva je bila atmosfera u Vranju, ko je bio angažovan i ko je posetioce skupa predvodio.

U Vranju nalik na davna vremena, svadbu viđenijeg ili gradsku slavu. Grupe trubača – jedna za drugom. Najautentičniji – svirači u stranačkim odeždama.

Za njima u koloni građani iz Vranja i gosti sa strane. Sa muzikom na promotivni skup predsedničkog kandidata naprednjaka Aleksandra Vučića, ovde danas u više uloga.

„Meni se čini da Aleksandar Vučić trenutno ima tri funkcije. Sada još uvek predsednik svih građana Srbije, onda je kandidat za novog predsednika, a kasnije i predsednik Srpske napredne stranke“, kaže Mihajlo Stojković, novinar.

Pročitajte još:

Kako god da je došao, građani u centru nam kažu: „Za Vranje ovo mnogo znači… Previše“.

N1: Ta uniforma koja je na vama, da li je obavezna?

„Ja sam u toj stranci, dobio sam je“, kaže čovek s kojim smo razgovarali.

„Dolazi često, otvara… Nemamo nijednu školu, otvaramo biblioteku, pa će doći on da otvori biblioteku“, navodi jedan drugi građanin Vranja.

N1: A treba li predsednik da otvara sve to pred izbore?

„Ne. Ne treba. Zašto bi otvarao? Da dođe u Vatrogasni dom, šta treba da uradi? Vodu da otvori? Zašto da dolazi?“

N1: Možda zato što su izbori?

„A to li je to?

N1: Pa sada će, još malo.

„Aha, e, trebalo je da dođe“.

Dok je predsednik – u funkciji predsednika Srbije, još bio u fabrikama, bina za predsednika kao predsedničkog kandidata svoje stranke – već namontirana. Tu su kranovi, majstori, novi pokretni bilbordi prikačinju se na javnu mrežu. Tu je i državni Telekom da snabdeva internetom promotivni skup jednog predsedničkog kandidata.

„Plaćaju isključivo i samo građani Srbije. Bez obzira da li je Vučić negde kao predsednik stranke, odnosno, kao predsednički kandidat ili predsednik Srbije. Sve to ide iz džepa građana – ovde je toliko kranova, bilborda, svega… To je ogroman novac kojim bi bar dve ulice u Vranju mogle da se naprave“, ocenjuje Stojković.

I tako isto – u mnogo gradova, bilo je svakodnevno, čitave prošle sedmice.

U Vranju, međutim, dve novine: Da se ne remeti prenos, stranačkim zastavama prekrivene su oznake radnji koje bi se, zbog pozicije skupa, eventualno videle na snimcima. A, bina, ne tako grandiozna na kakve smo navikli – na skučenijem prostoru. Tu smo, tokom popodneva, čuli i za jedno nezadovoljstvo.

„Nemam penziju, imam pedeset godina radnog staža ali neuplaćenog. Prinuđena sam da čuvam starije osobe. Ćerka nezaposlena“, rekla nam je jedna gospođa.

N1: Zašto ne dođete ovde da to kažete predsedniku

„Kako da dođem, smem li da dođem da kažem? Ne smem. Znate i sami“, kaže nam.

Sve o izbornoj kampanji i aktivnostima kandidata, stranaka i koalicija čitajte na našoj stranici Izbori 2022.