Stojković i Novaković: Imamo dokaz da projekat Jadar nije ukinut, već je u toku

Predsednički izbori 29. mar 202212:56 > 15:06 2 komentara

Rio Tintov projekat Jadar ne samo da nikada nije ukinut, već imamo dokaz da se planira dopremanje mašine za otvaranje kopa, izjavile su predsednička kandidatkinja koalicije Moramo Biljana Stojković i glumica i aktivistkinja Bojana Novaković.

Na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru emitovan je i telefonski razgovor, koji je navodno snimljen 26. marta i vođen između profesora Tehničkog fakulteta u Boru i još jedne osobe.

„Govori se o sporazumu tog fakulteta i kompanije Rio Sava, kao i o kontaktima sa ministarstvima i potvrđuje se da mašina dolazi“, rekla je Stojković i najavila da će sutra obelodaniti još jednu potvrdu da mašina dolazi.

Namena mašine, čija je fotografija data novinarima, prema rečima Stojković je dvojaka – može služiti za nastavak istraživanja, ali i za otvaranje rudarskog okna. Ona navodno može da buši do 150 metara u dubinu i 12 metara u širinu.

Snimak telefonskog razgovora je, prema rečima Stojković, obezbedila osoba čiji identitet je skriven zbog njene bezbednosti.

Medija centar Beograd

Stojković, koja je i članica Skupštine slobodne Srbije, taj razgovor smatra dokazom namere da se mašina dopremi u Srbiju u aprilu posle izbora i dokazom da projekat Rio Tinto u Jadru nije ukinut.

„Ne da nije ukinut, već je u toku, a uključene su i državne institucije. Rad sa Rio Tinto se i te kako nastavlja – dakle, oni (režim) lažu o ukidanju projekta i njihova je ideja da se na lažima i obmanama dobiju izbori“, poručila je Stojković .

Prema njenim rečima, građani koji su protestovali i blokirali ulice zbog tog projekta su obmanuti, a cela priča o ukidanju projekta trebalo je da posluži režimu i Srpskoj naprednoj stranci do izbora 3. aprila.

„Glas za Aleksandra Vučića je glas za Rio Tinto“, poručila je Stojković.

Glumica i aktivistkinja organizacije „Marš sa Drine“ Bojana Novaković poručila je da se radi o izuzetno važnom pitanju za sve, jer „mašina dolazi da buši rupu u Jadru“, a u obraćanju medijima ocenila je i da to znači da počinje i „kreiranje rudnika“.

Medija centar Beograd

Marijana Petković iz organizacije Ne damo Jadar pozvala se na izjavu premijerke Ane Brnabić (sa konferencije za novinare 18. januara) da ona „nije davala dozvole za bušotine velikog prečnika“.

„To je ta rupa velikog promera i očigledno je da su dali (da buše). Zašto bi dolazila mašina u Srbiju ako je projekat ugašen“ upitala je Petković, koja je i aktivistkinja Saveza ekoloških organizacija Srbije.

Sve o izbornoj kampanji i aktivnostima kandidata, stranaka i koalicija čitajte na našoj stranici  Izbori 2022.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare