TS: Za Vučića 73 odsto prijavljenih troškova u kampanji, 27 odsto za ostale

Predsednički izbori 08. jul 202212:21 4 komentara
N1

Nevladina organizacija Transparentnost Srbija (TS) saopštila je da zvanični izveštaji o finansiranju kampanje za predsedničke izbore, koji su održani 3. aprila, potvrđuju nalaze o izrazitoj dominaciji kandidata vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića u odnosu na sve ostale, "koje su posledica zakonskih pravila o raspodeli sredstava iz budžeta za finansiranje kampanje, kao i nepostojanja ograničenja troškova u kampanji".

„Prema ovim podacima, čak 73 odsto ukupnih prijavljenih troškova odnosi se na kampanju koja je vođena za Aleksandra Vučića, a tek 27 odsto za šest drugih kandidata. Trend izrazite dominacije i koncentracije finansijske moći kandidata vladajuće stranke je tako dodatno pojačan u odnosu na prethodne predsedničke izbore, iz 2017, kada je na ostale kandidate otišlo 40 odsto prijavljenih troškova“, navodi se u saopštenju.

Pročitajte još

Dodaje se da, od osam učesnika predsedničkih izbora, „jedino grupa građana koja je predložila Mišu Vacića nije podnela ni konačni ni preliminarni finansijski izveštaj“, kao i da „Agencija za sprečavanje korupcije još nije saopštila da li su zbog toga pokrenuti prekršajni postupci ili prijava za krivično delo, koje postoji kada se namerno skrivaju informacije o izvoru finansiranja i visini troškova kampanje“.

„Pobednička kampanja je finansirana sa 645 miliona iz budžeta i još 59 miliona koje je SNS prenela sa stalnog stranačkog računa, a koji, takođe, gotovo u celosti potiču iz budžetskih dotacija za redovan rad ove stranke. Pre pet godina, SNS je, pored budžeta za finansiranje kampanje, koristila čak 274,5 miliona dinara od 6.940 uplata građana (uglavnom po 40.000 dinara). Od ukupno 963 miliona dinara, koliko je zvanično potrošeno, manje od sedam odsto je plaćeno iz stvarnih privatnih izvora (prilozi). Ove godine u finansijskim izveštajima nisu zabeleženi u većoj meri rashodi koji su ostali neplaćeni“, ističe se u saopštenju.

TS navodi da je na oglašavanje otišlo blizu dve trećine svih troškova u predizbornoj kampanji, od čega je oglašavanje na televizijama i dalje dominantno i čini preko polovine svih prijavljenih rashoda (521 milion dinara), dok promo materijali i javni događaji u troškovima učestvuju sa po deset odsto, a na „druge troškove“ je otišlo visokih 17 odsto.

„Kod bilborda je prijavljeno značajno manje troškova od onih koje je procenila TS. Iz izveštaja predlagača predsedničkih kandidata nije vidljivo koliki je bio trošak oglašavanja na Fejsbuku, mada je moguće da su oni iskazani u nekim drugim stavkama. Pošto u praksi stranke često proizvoljno dele troškove među raznim kampanjama koje se održavaju istovremeno, tek nakon objavljivanja izveštaja za parlamentarne izbore će biti potpuno jasno da li su neki rashodi izborne kampanje ostali skriveni“, navodi se u saopštenju.

TS podseća da je u preliminarnim izveštajima o finansiranju predsedničke kampanje, koji je trebalo da prikažu stanje do 15 dana pred izbore, bilo prijavljeno ukupno 107,6 miliona dinara troškova, odnosno tek 11,17 odsto ukupnih troškova kampanje.

„To ukazuje da su preliminarni izveštaji bili nepotpuni i da nisu sadržali podatke o svim troškovima koji su nastali do 19. marta 2022. Time se pokazalo ono na šta je TS upozoravala sve vreme – da koncept preliminarnih izveštaja, onako kako je postavljen u Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti, neće obezbediti adekvatan nivo transparentnosti finansiranja kampanje dok ona traje“, navodi TS.

Dodaje se da, kada je reč o kampanji pobedničkog kandidata, „troškovi prikazani u preliminarnom izveštaju čine manje od sedam odsto ukupnih troškova kampanje“.

„Sve ovo nas dovodi do zaključka da koncept preliminarnih izveštaja treba značajno unaprediti, tako što bi postojala jasna obaveza da se zabeleže sve preuzete obaveze za oglašavanje i druge aktivnosti u kampanji do dana izveštavanja, bez obzira na to da li su već plaćene. Naravno, znatno bi bolje bilo da se prihvati koncept ‘otvorenih računa’ koji postoji i funkcioniše u Češkoj, a koji obezbeđuje transparentnost finansiranja kampanje na dnevnom nivou“, navodi se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare