Održan protest ispred RIK-a, Ćuta traži javno prebrojavanje svih glasova

Izbori 2022 04. apr 202219:45 > 22:17 169 komentara

Ispred Republičke izborne komisije održan je protest protiv "izborne krađe", na poziv Skupštine slobodne Srbije i Ekološkog ustanka. Nekoliko stotina građana blokiralo je na oko dva sata Ulicu kralja Milana između zgrada Predsedništva Srbije i Skupštine Srbije u kojoj je sedište RIK-a. Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka rekao je za N1 da će od RIK-a tražiti javno prebrojavanje svih glasačkih listića.

Jovanović je za N1 na samom početku protesta rekao da je taj skup organizovan kako bi upitali predsednika RIK-a ko je i kad odlučio da ta institucija sinoć zatvori svoja vrata za medije.

„Večeras ćemo sačekati zvanične podatke o izlaznosti, broju glasača i nepravilnostima kojih je definitivno bilo, pošto ovo juče nisu bili regularni izbori“, istakao je Jovanović.

Najavio je i da će tražiti javno prebrojavanje svih glasačkih listića.

Poručio je da će odbraniti svaki glas i da neće dozvoliti „izbornu krađu“ ni u Beogradu, ni u Srbiji.

Lazović: Beograd je rekao ne Vučiću, Šapiću i Vesiću

radomir lazović
N1

Radomir Lazović iz pokreta „Ne davimo Beograd“ okupljenim građanima je poručio da je „Beograd većinski rekao ne i Aleksandru Vučiću, i Aleksandru Šapiču i Goranu Vesiću“.

„Ovo što sada vidimo je da je Beograd spreman za promene. Pozivamo sve političke organizacije koje ne pripadaju vladajućem režimu da se izjasne i da učestvuju u ovoj smeni vlasti u Beogradu, vreme je došlo, to je ovaj trenutak“, rekao je Lazović.

Ukoliko to ne žele, dodao je Lazović, neka to javno kažu i ostanu u ovom mraku u kom se Beograd i Srbija nalaze.

Lazović je rekao i da tim za kontrolu izbora koalicije „Moramo“ još uvek radi, analizira svaki listić, i da će izaći sa detaljnim izveštajem.

Lazović je na kraju protesta u izjavi za N1 oceno da „nekome ne odgovaraju izborni rezultati“, jer je u Beogradu „tesno“.

Rekao je da građani žele odgovor na pitanje u kom obimu su izborne nepravilnosti uticale na ishod izbora.

Lazović je najavio i da će koalicija „Moramo“ sutra sa drugim opozicionim koalicijama i organizacijama, izneti usaglašen stav i poziv da se čuva izborna volja građana.

On je rekao i da su na pojedinim biračkim mestima nepravilnosti bile tolike da smatraju da bi na njima izbori mogli da se ponove.

Okupljenima se obratila i glumica i ekološka aktivistkinja Bojana Novaković koja je podržala protest, kao i pojedini kontrolori koji su ukazali da su tokom jučerašnjeg dana zabeležene brojne nepravilnosti na biračkim mestima.

Sve najvažnije informacije pratite u našem BLOGU UŽIVO i na stranici IZBORI 2022.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare