Radnica Gerontološkog centra: Odbila sam da odem na skup SNS, usledio je mobing

Izbori 2022 23. mar 202219:22 > 19:30 61 komentara

Nije tajna da zaposleni u javnim preduzećima i državnim ustanovama često trpe političke pritiske i mobing. Upravo to je doživela pravna saradnica subotičkog Gerontološkog centra, nakon što je odbila da ode na jedan stranački skup.

Kažu da je na svečanoj rođendanskoj akademiji SNS-a bilo više od 20.000 ljudi. Nije se krilo ni da su se u beogradsku arenu slili iz svih krajeva zemlje. I možda su baš u nekom od ovih autobusa bili i radnici Gerontološkog centra iz Subotice. Ranka Kašiković Davčik, pravna saradnica u tom centru – sigurno nije. Poziv na kolektivnu ekskurziju je odbila. Dva puta.

U tekstu SMS poruke koju je dobila piše:

„13.11. se ide u Bg. U Arenu“.

„Meni je 13.11. rođendan tako da sam sprečena da idem“, odgovorila je Kašiković Davčik.

Onda joj je stigao novi SMS:

„Odlaže se Bg. Na 27. 11.“

„A koji je povod odlaska, šta se uopšte dešava?“, pitala je Kašiković Davčik

„Pa biće nešto u Areni“, odgovoreno joj je u poruci.

„Zamolila bih te da me više ne obaveštavaš o političkim akcijama i dešavanjima. Nisam u mogućnosti da idem. Hvala“, napisala je Kašiković Davčik.

Pitali smo Ranku Kašiković Davčik zbog čega je odlučila da kaže „NE“?

„Zato što jednostavno ne mogu. Jako mi je to bilo teško, da me neko tera, bukvalno da ne ceni mene i moj rad, nego da ceni da li sam pristalica neke stranke ili nisam“, kaže.

Partijsku knjižicu nema. Ima diplomu ekonomskog fakulteta i 10 godina staža u gerontološkom. Ima i stav – zbog kog je posledice počela da trpi vrlo brzo.

„Ali bukvalno već sledeći dan sam dobila mail direktno od direktorice u kome je ona tražila da se promeni dosadašnja desetogodišnja praksa da se svi zaposleni gerontološkog centra kojih ima 300, ubuduće za sva pitanja obraćaju meni“, navodi Ranku Kašiković Davčik.

Novi radni zadaci, pa i oni koji nisu u opisu njenog radnog mesta, gomilali su se, priča nam, iz dana u dan.

„Radila sam i za vreme mog godišnjeg odmora, i za vreme državnog praznika, 15. i 16. sam radila preko 12 sati, oba dana, ostajala sam prekovremeno da bih odradila te radne naloge. Moja porodica je jako trpela, imam obaveza oko dece, jako se odrazilo na mene, na moje zdravstveno, psihičko stanje, na moju porodicu, na moje sve, jer sam se toliko trudila da ne pogrešim da odradim sve što od mene traže da bih izbegla taj otkaz“, priča Ranka Kašiković Davčik.

Da sve vodi ka otkazu, shvatila je kada je, kaže, direktorka počela da je dovodi u situacije u kojima će sigurno pogrešiti – nije pozivana na sastanke, nije dobijala informacije neophodne da bi uopšte mogla da nastavi radi.

Direktorki Gerontološkog centra Brankici Tešanović uputili smo zahtev da nas primi na razgovor, za slučaj da ne može da se sastane sa nama, uputili smo joj i pitanja u pisanoj formi, pre svega da se izjasni o navodima o zlostavljanju na radu, ali da pojasni da li zaposleni Gerontološkog centra organizovano idu na stranačke skupove.

I bez odgovora koji do emitovanja ovog priloga nije stigao, jasno je da – idu i da to i ne kriju. Fotografije na kojima su zaposleni, pa i sama direktorka, mogu se pronaći na fejsbuk stranici SDP-a Rasima Ljajića, koalicionog partnera Srpske napredne stranke. Ni na jedan naredni politički skup, a redovni su, Ranka Kašiković Davčik nije pozvana. Uverena da je trebalo da posluži kao primer kolektivu šta ih čeka ukoliko pokažu neposlušnost, protiv direktorke je podnela krivičnu prijavu za zlostavljanje na radu. To je već peta koju stiže na adresu šefice ove socijalne ustanove.