Ukupno 6.501.689 birača, plavi listići za predsednika, sivi za parlament

Izbori 2022 20. mar 202210:41 > 14:10 komentara
N1

Republička izborna komisija saopštila je da je ukupan broj birača u Srbiji 6.501.689. Glasaće se na ukupno 8.255 biračkih mesta.

Kako je rečeno na sednici, ovaj broj je utvrdjen na osnovu rešenja Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu koje je juče zaključilo jedinstveni birački spisak.

Republička izborna komisija donela je odluku da za izbore za predsednika Srbije 3. aprila 2022. godine bude odštampan identičan broj glasačkih listića kao što je i broj birača, koji se štampaju od nedelje u podne u štampariji „Službenog glasnika“.

RIK je danas potvrdio i da je isti broj birača s pravom glasa na parlamentarnim izborima, te da će i za glasanje za narodne poslanike biti štampan isti broj glasačkih listića.

Štampanje je počelo u štampariji JP „Službeni glasnik„, saopštila je Republička izborna komisija (RIK).

„Danas se štampaju listići za predsednika Republike. Oni će biti plave boje. Glasaće se na ukupno 8.255 biračkih mesta, od kojih 29 u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija, i na rekordnih 77 mesta u inostranstvu, odnosno u ukupno 34 strane države. Distribucija ovih izbornih listića kreće kada i drugi izborni materijal. Ka inostranstvu do 28. marta, ka lokalnim izbornim komisijama do 29. marta, najkasnije do 1. aprila i ka biračkim odborima. Listići za parlamentarne izbore biće štampani u sivoj boji, a štampanje će početi isto ovde, nakon završetka štampanja glasačkih listića za predsedničke izbore“, rekao je Vladimir Dimitrijević, predsednik RIK-a, u štampariji.

Video: Tanjug

Sve o izbornoj kampanji i aktivnostima kandidata, stranaka i koalicija čitajte na našoj stranici Izbori 2022.