Svima koji su se u 20h zatekli na biračkom mestu mora se dozvoliti da glasaju

Izbori 2022 03. apr 202218:34 > 20:16 22 komentara
Druga ekonomska red izbori
N1/Privatna arhiva (Red za glasanje u Drugoj ekonomskoj školi u Beogradu)

U Srbiji se danas održavaju predsednički, parlamentarni i izbori u nekoliko lokalnih samouprava. Biračka mesta otvorena su u 7, a zatvorena su u 20 časova. Budući da su velike gužve na biračkim mestima, podsećamo da ukoliko se na biračkom mestu ili ispred njega u trenutku zatvaranja birališta zateknu birači koji još nisu glasali, mora im se dozvoliti da glasaju.

Izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) Bojan Klačar izjavio je agenciji Beta da bi član biračkog odbora u 20 časova trebalo da stane na kraju postojećeg reda birača koji čekaju da glasaju i da se svim biračima koji su do tog trenutka u redu omogući da glasaju i posle isteka zakonskog roka u 20 časova.

„Svima koji bi naknadno stali u redu iza člana biračkog odbora ne bi bilo omogućeno glasanje“, objasnio je Klačar.

U Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) nisu mogli da odgovore na pitanje da li će, zbog velikih redova ispred mnogih biračkih mesta u Beogradu, biti produženo glasanje i posle 20 časova kako bi svi zainteresovani birači ispunili svoju gradjansku dužnost.

Agenciji Beta je u RIK-u rečeno da je predsednik Vladimir Dimitrijević na sastanku, a da po zakonu rok za glasanje ističe u 20 časova.

Saradnici predsednika RIK-a nisu mogli ni da odbace mogućnost da se, ako bude bilo potrebe, produži glasanje na mestima gde postoje veliki redovi.

Ne morate imati poziv, ali morate imati lični dokument

Da biste glasali, morate da dođete na biračko mesto na kome ste upisani u izvod iz biračkog spiska, podseća CRTA, a prenosi list Danas.

Da li ste upisani u birački spisak možete da proverite na https://upit.birackispisak.gov.rs/ ili da pozovete Ministarstvo državen uprave i lokalne samouprave na brojeve telefona: 011/2641-497, 011/2686-808, 011/3643-990 i 011/3643-991

Da bi glasao, birač mora da se identifikuju važećom ličnom kartom ili pasošem. Ukoliko su ova dokumenta istekla, a birač nije dobio nova do izbornog dana, identitet može da dokaže isteklim dokumentom i potvrdom MUP-a o podnetom zahtevu za izdavanje novog.

Poziv za glasanje nije uslov da bi se ostvarilo biračko pravo i ako ga birač nije dobio može da glasa.

Niko ne može da glasa umesto drugo birača i to je zabranjeno.

Sve najvažnije informacije pratite u našem BLOGU UŽIVO i na stranici IZBORI 2022.