Transparentnost: Najskuplja kampanja od 2004, građane košta 15,7 miliona evra

Izbori 2022 06. apr 202212:06 > 15:187 komentara

Transparentnost Srbije (TS) ocenila je na osnovu svog monitoringa da je ova predizborna kampanja bila najskuplja od 2004. godine i da je potrošeno nešto više para nego 2012. godine.

Kako je rekao programski direktor TS Nemanja Nenadić, kampanja će građane Srbije koštati 15,7 miliona evra iz budžeta i to, kako je rekao, „izdašno finansiranje“ za posledicu će imati veće troškove, kao i to da će učesnici manje koristiti druge izvore finansiranja.

Nenadić je objasnio da je novi zakon o finansiranju političkih aktivnosti išao na ruku onima koji su imali kandidate za parlament, ali ne i predsedničkog kandidata, te će oni dobiti više para nego da je ostao stari zakon.

Ko koliko dobija?

Transparentnost Srbije

Kada je reč o ulaganju u televizijsko oglašavanje, ukupna vrednost kampanje prema podacima TS dostigla je skoro sedam miliona evra, ne uključujući lokalne medije.

„Ulaganje Srpske napredne stranke u TV oglašavanje je identično procentu podrške predsedničkom kandidatu, oko 60 odsto. SPS je druga po ulaganjima, sa 15 odsto, što je možda imalo uticaj na neočekivano dobar rezultat“, rekao je Nenadić.

Dodao je da se to ne može reći za radikale koji su nosili čak desetinu troškova ukupne televizijske kampanje, a nisu prešli cenzus.

TS je saopštila da je najveći deo sredstava za oglašavanje dobila televizija Pink, oko 2,6 miliona evra, pa RTS sa 1,8 i Hepi sa 1,2 miliona evra.

Inače, izveštaj o preliminarnim troškovima kampanje obaveza je prema novom zakonu i stranke su je uglavnom ispunile.

Ipak, izveštaji su predati tek pred izbornu tišinu, pa ih zato, kako je rečeno, TS analizira tek sada.

Pravni savetnik TS Robert Sepi rekao je da je ta organizacija do sada podnela četiri prijave o nepravilnostima Agenciji za sprečavanje korupcije, a da se „Agencija potrudila da ni na jedan ne odgovori“, odnosno da proceni da ne postoji odgovornost SNS-a ili aktuelnih ministara.

Sve najvažnije informacije pratite u našem BLOGU UŽIVO i na stranici IZBORI 2022. 

Komentari

Vaš komentar