TS: Intenzivna funkcionerska kampanja – Vučić prvo zvaničnik, pa onda na miting

Izbori 2022 14. mar 202213:29 > 13:589 komentara
Izvor: Tanjug/Informativna služba SNS

Dosadašnje pripreme za izbore obeležila je intenzivna funkcionerska kampanja, veće učešće državnih funkcionera u stranačkim aktivnostima nego u prethodnim izbornim ciklusima i medijska dominacija Aleksandra Vučića i njegove liste kroz kombinaciju funkcionerske kampanje, izjava i gostovanja na televiziji i oglavašavanja, ocenila je Tranaparentnost Srbija.

Predstavnik TS Zlatko Minić izjavio je na konferenciji za novinare da zakoni doneti uoči izbora, proistekli iz međustranačkog dijaloga, nisu uticali na postupanje funkcionera i njihove „izlive ljubavi“ prema gradilištima, pacijentima, školama.

Prema njegovim rečima, ukupan broj promotivnih aktivnosti za 26 funkcionera, koliko ih je posmatrano, veći je za 58 odsto nego u istom periodu pre godinu dana, kada nije bilo izbora, dok je kod 10 najaktivnijh funkcionera to više nego dvostruko.

Najagilniji je bio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, pa ga toliko povećanje promotivnih aktivnost demantuje da ne vodi funkcionersku kamapanju, ali, kako je primetio Minić, on ima i veliki broj takvih aktivnosti i van izborne kampanje.

Minić je ukazao da je za predsednika države Aleksandra Vučića karakteristično „kombinovanje“ funkcionerske kampanje i stranačkih aktivnosti, tako što u nekom mestu nastupa kao državni zvaničnik, a potom tu održi stranački miting.

„Vučić je za ovih 26 dana imao 11 promotivnih aktivnosti – otvaranje objekata ili polaganje kamena temeljaca, od toga samo u prošloj nedelji šest“, rekao je Minić, koji je podsetio da se pod funkcionerskom kampanjom podrazumeva aktivnost javnih funkcionera koja se prikazuje kao njihov „redovan rad“, a zapravo je deo političke promocije. On je istakao da nastupi državnih funkcionera obavezno prate hvalospevi prema Vučiću, što se videlo u „čudnom toku misli kod ministra unutrašnjih poslova Aleksandara Vulina“.

„Otvarajući takmičenje u šahu, rekao je da je organizovan na najvišem nivou bezbednosti, kao i da je Vučić odličan šahista pa neka ga neko pobedi ako može“, naveo je Minić.

Kako je rekao programski direktor TS Nemanja Nenadić, ni nova zakonska odredba da predsednik države mora da napomene u kom svojstvu nastupa nije imala efekta.

„Na tviter nalogu Vučića navedeno je da je predsednik države i Srpske napredne stranke, tako da su uloge pomešane“, rekao je Nenadić, navodeći da se TS bezuspešno obraćala Agenciji za sprečavanje korupcije u više slučajeva.

On je naveo da je u prve tri nedelje kampanje za parlamentarne izbore jedino SNS emitovala oglase na televizijskim stanicama, iako je u to doba već bilo proglašeno još deset izbornih lista. Prema njegovim rečima, ovo se može povezati sa činjenicom da većina partija ne raspolaže značajnim sredstvima i da se oslanja na budžetske donacije koje će stići tek pet dana nakon što bude utvrđen spisak svih učesnika izbora.

Nenadić je naveo da se za predsedničke i parlamentarne izbore ove godine iz budžeta izdvaja najveća suma novca do sada – oko 15,7 miliona evra, ali da je u prve tri nedelje kampanje potrošeno manje od 10 odsto tog novca.

„Kampanju je u značajnijem obimu vodila samo SNS, koja je u ovom periodu imala oglašavanje na TV stanicama i fejsbuku vredno najmanje 600 hiljada evra“, precizirao je Nenadić.

Sve o izbornoj kampanji i aktivnostima kandidata, stranaka i koalicija čitajte na našoj stranici Izbori 2022.

Komentari

Vaš komentar