Voštinić: Izbore obeležilo kršenje ljudskih prava

Izbori 2022 18. apr 202212:06 0 komentara
Tanjug/Nenad Mihajlović

Stanje ljudskih prava na nedavno održanim izborima bilo je mnogo gore od očekivanog, utvrdili su posmatrači organizacije Lokalni front.

Na radionici grupe organizacija PrEUgovor o ljudskim pravima i demokratiji, Predrag Voštinić iz Lokalnog fronta ocenio je da su civilna društva i nevladine organizacije smislenije i svrsishodnije posmatrale izbore od institucija koje su tome namenjene.

Dodaje da su preliminarni podaci posmatračke misije pokazali da je izborni dan protekao u kršenju osnovnih ljudskih prava, ali i „bahatosti i javašluku zbog neznanja onih koji u izbornom procesu učestvuju“.

Voštinić je istakao da je izborni proces obeležilo kršenje propisanih procedura i ocenio da su bila izražena kršenja zaštite podataka o ličnosti i prava na dostojanstvo.

On je ocenio da su birački odbori u izborni proces ušli nespremni te da su zbog toga trpeli građani, posebno osetljive društvene grupe – osobe sa otežanim kretanjem, smanjenim vidom ili sluhom, koje nisu mogle da ostvare svoja prava kao ostali građani.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!