Voštinić: Vidimo zloupotrebu sistema napravljenog da održava ljude na vlasti

Izbori 2022 11. apr 202209:386 komentara
Izvor: N1

Predrag Voštinić iz Lokalnog fronta, ocenio je da na održanim izborima u našoj zemlji nije bilo klasične krađe, već da je "na delu video zloupotrebu sistema koji je napravljen da održava ljude na vlasti". Podsetimo, više od 200 mobilnih timova organizacije koju predstavlja posmatralo je izbore širom Srbije.

„Nakon uspešno izvedene posmatračke misije na održanim izborima mi shvatamo koliko su izborni sistem i sve što prati izbore toliko naklonjeni ljudima koji sprovode izbore i izvršnoj vlasti, da je sve drugo deplasirano. Nije pitanje na koji način ćete zahvatiti iz tog biračkog korpusa, nego da li ćete to učiniti. A kada je to prepušteno nekome ko je na vlasti, i kada nema institucija, onda je logično da ćete očekivati korupciju“, kazao je Voštinić.

Dodaje da bi sve ono što je video kao posmatrač na održanim izborima u Srbiji pre moglo da se objavi kao neka knjiga, nego kao izveštaj o posmatračkoj misiji.

„Od toga da neko donese nekoliko ličnih karata, sugeriše na mestu glasanja ili da iznosi papiriće sa glasačkog mesta, pa da ih donosi popunjene, pa do onih gde vas pitaju „mora li svako za sebe da glasa“, kazao je Voštinić.

Povezane vesti

Komentarišući kontrolore opozicije, on se ne slaže sa ocenom da je veliki broj njih zapravo radio za interes SNS-a.

„Preslobodna tvrdnja bi bila da kažem da je veliki procenat opozicionih kontrolora angažovano od strane Srpske napredne stranke, ali je veliki broj onih koji bi trebalo da čine politički balans, nije znao proceduru ili nisu znali u čije ime čine taj balans“, kaže on i dodaje da to govori o snazi opozicionih partija kada se ide van Beograda.

Dodaje da je zato politička situacija na lokalu izuzetno bitna, kao da svaka stranka ima svoje ljude skroz do lokalne samouprave, „gde se temelji svake promene dešavaju“.

„Mi ovde ne vidimo krađu u smislu vulgarne krađe, da neko nekome nešto otima, ali se vidi zloupotreba sistema, koji je napravljen tako da održava ljude na vlasti. Taj sistem je napravljen za izvršnu, a ne za ovu drugu (sudsku) vlast“, istakao je Voštinić.

On je naveo da se ne zna ništa o velikom broju zapisnika sa biračkih mesta koji su popunjavali kontrolori Lokalnog fronta u okviru posmatračke misije.

„Mi smo to predali i to treba da se nalazi na sajtu RIK-a. U velikoj meri ti zapisnici nedostaju. Naročoito tamo gde su zloupotrebe bile velike“, napomenuo je on i istakao da se ovde radi o „krizi legalnosti“, odnosno o „krizi države“.

Prema njegovim rečima, „ovde nema pravne izvesnosti“.

„Kada nema pravne izvesnosti, svaka druga je besmislena, a naročito ova koju nudi vladajuća većina, a to je socijalna izvesnost… Svaki pravdoljubiv čovek ovde mora biti razočaran, zato što njegova osnovna namera da zavlada pravo je utopijska, a istovremeno je vrlo jalova, zato što ne postoje osnovni mehanizmi na koji je moguće sprovesti“, smatra Voštinić.

Sve o rezultatima izbora i reakcijama čitajte na našoj stranici IZBORI 2022.

Komentari

Vaš komentar