Protest zbog skupa o ženama u politici na Pravnom fakultetu

Izbori BG 01. mar 201821:57 > 22:12
Fonet / Aleksandar Levajković

Lista "Da oslobodimo Beograd" organizovala je protest ispred Pravnog fakulteta “Protest protiv zloupotrebe Univerziteta” zbog tribine o ženama u politici, koju je organizovao fakultet i na nju pozvao samo ministarke aktuelne Vlade.

Akademik Dušan Teodorović rekao je na protestu da je izuzetno srećan i zadovoljan što su demokrate i sve političke grupacije okupljene pod rednim brojem 4, koje imaju demokratsku i građansku orijentaciju, prepoznale da je za opstanak Srbije bitno da imamo Univerzitete
prilagođene svetu i Evropi, na kojima predaju iskusni profesionalci i moralno vrsni ljudi.

Teodorović je upozorio da je tribina na Pravnom fakultetu zloupotreba, da politička aktivnost na univezitetima u Srbiji zabranjena članom 43 Zakona o visokom obrazovanju i da se tribinom krši i povelja Magna karta i Zakon.

Poveljom Magna karta, koju je potpisalo skoro 400 dekana evropskih univerziteta jasno je naznačeno da univerziteti moraju da budu moralno i intelektualno nezavisni od političkih centara moći i političkih partija, upozorio je Teodorović.

Na zloupotrebu Univerziteta, ukazala je i prva na listi “Da oslobodimo Beograd”, Vesna Rakić Vodinelić.

„Osećam se posramljeno ovo je moja kuća. Ja sam se ovde školovala. Zbog toga što se dogodilo to da studentski parlament pozove na debatu o ženama u politici samo tri političarke, sve tri su ministarke u Vladi Srbije i sve tri su članice SNS“, rekla je Rakić Vodinelić.

Ona je dodala da je na tom fakultetu naučila da je tribina aktivna zloupotreba institucije studentskog parlamenta i studenata u političke svrhe.

A pasivna zloupotreba je da Univezitet u Beogradu, niti bilo koji drugi u Srbiji, nije učinio ništa da organizuje ozbiljnu i pravu debatu o Ustavnim amandmanima, a to je podjednako važno kao uloga žena u politici, zaključila je Rakić Vodinelić.