Filip David: Pobeda Miloševićevih snaga, opozicija razbijena

Izbori BG 07. mar 201812:41 > 12:47
N1

Beogradski književnik, esejista i dramaturg Filip David izjavio je u intervjuu za Radio Sarajevo da je politika predsednika Srbije Aleksandra Vučića šizofrena i da su u Srbiji pobedile snage bivšeg predsednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, za koje se verovalo da su deo političke prošlosti, prenosi informativni servis INS.

Komentarišući rezultate beogradskih izbora, David je istakao da je Vučić nakon tih izbora u Beogradu „preuzeo apsolutnu vlast u Srbiji“.

„Opozicija je razbijena! Ona nema više nikakvu snagu, čak je problem da se pređe cenzus od deset posto. Problemi su nastali kada je Vučić preuzeo proevropsku politiku nekih jačih opozicionih stranaka. Tu se opozicija nije snašla“, istakao je David.

Po njegovim rečima, najveći problem je u tome da je veliko pitanje koliko je ta proevropska Vučićeva politika iskrena.

„Jer, ako vi posmatrate šta pišu mediji pod njegovom kontrolom, ti tabloidi, televizije, PINK i slične, oni su svi protiv Evrope, oni su svi proruski orijentisani“, dodao je on.

Po njegovim rečima, to unosi dosta veliku zabunu. Neko ko sa strane to posmatra, pita se da li je to stvarno jedna iskrena politika.

„Ako mediji pod kontrolom Vučića sprovode njegovu politiku, onda ta politika treba biti proevropska“, rekao je David za Radio Sarajevo.

Prema njegovom mišljenju, takva Vučićeva politika je šizofrena. To je vidljivo i u srpskoj javnosti.

Naime, kako je objasnio, uprkos Vučićevoj navodnoj evropskoj politici, ankete pokazuju da tek dvadesetak procenata stanovnika Srbije želi u EU. Tako da je, prema Davidom mišljenju, pravo pitanje kakvi će biti rezultati referenduma kada se jednom bude o tome odlučivalo.

„Jasno je da sva finansijska pomoć jednoj dosta jadnoj ekonomiji u Srbiji, koja se batrga, pokušava stati na svoje noge, dolazi iz Evropske unije. Sve finansije. Od Rusije malo toga stiže. Tako da tu postoje neki konkretni razlozi zašto se vlast u Srbiji stalno poziva na EU, a ispod žita radi na nekim drugim rešenjima“, navodi David.

On je zabrinut činjenicom da vođstvo Srbije ima kontakte ili ga podržavaju krajnje desni krugovi u Evropi, koji, kako su pokazali i italijanski izbori, sve više jačaju od Mađarske i Češke do Francuske.

Govoreći o trendu u kojem snažne zemlje EU fravoriziraju Vučića, dok se zatvaraju oči pred onom što radi u Srbiji ili na Balkanu, David dodaje da Evropa nema drugoga izbora.

„On je jak predsednik. Vidite, dobija na izborima uverljivo. Evropski političari se uzdaju u njega, jer nemaju u koga drugog. Prisetite se istorije Jugoslavije i vremena Miloševića“, podsetio je on.

Prema njegovim rečima, „pola vlade su likovi iz devedesetih godina za koje smo mislili da su zauvek otišli sa političke scene“.

Primetio je da je politika koju Vučić vodi prema Bosni i Hercegovini, podržavajući posredno Milorada Dodika, „jedna od stvari koja ide kontra navodnoj proevropskoj politici srpskog političkog rukovodstva“.

„Ti odnosi s Dodikom… Poslednje što je bilo jeste da je Dodik došao i glasao ovde za Beograd!? To više nije licemerno već tragikomično. I sve to vodi jednoj politici, dosta konfuznoj, koja pokušava da se snađe tamo gde je korisno. Da uzme pare na strani. Razum govori uzmite pare od EU, a srce, mi smo bliski Rusima, Rusi su naši pravi saveznici“, izjavio je Filip David, prenosi INS.