Radovanović: Za Vučićev spot građani rade četiri godine

Izbori 27. mar 201709:11 > 09:18
N1

Novinar Danasa, Rade Radovanović, jedan od potpisnika Apela 100 kojim je traženo od Saše Jankovića da se kandiduje za predsednika, rekao je da emitovanje jednog predizbornog spota Aleksandra Vučića košta oko 15.000 evra, što je, prema njegovoj računici, iznos za koji građanin sa prosečnom platom mora da radi četiri godine.

„Saša Janković nema nijedan jedini spot, nijedan jedinu sekundu u televizijskim medijima. To nije slučajno“, rekao je Radovanović gostujući u Novom danu.

Prema njegovim rečima, jedna sekunda emitovanja video spota na državnoj televiziji košta 23.000 dinara bez PDV-a. Kada se doda porez taj isnos se povećavava na 27.000, što je nešto više od 200 evra.

„Jedan spot malog Aleka i Ajkule traja oko 80 sekundi, što znači da jedno emitovanje košta 15.000 evra. Neka svako izbroji koliko ima tih spotova. Prosečna plata u Srbiji je 335 evra. Za jedno emitovanje Vučićevog spota jedan zaposleni treba da radi četiri godine. To je nedopustivo, to su moje pare, to su vaše pare. On arči iz budžeta naše pare“, ističe Radovanović i dodaje da je iz tog razloga Saša Janković rešio da nema nijednu jedinu sekundu televizijskih reklama.

Gost Novog dana kaže da neki kandidati motivšu birače da izađu na izbore, dok bi drugi da ih na to prisile ne samo da izađu i glasaju već i da zaokruže broj šest.

Nezakonito je i nedopustivo to što rade aktivisti i članovi SNS. „Danima idu od vrata do vrata po mom komšiluku. Idu po Srbiji i pitaju ono što je samo po sebi nepristojno – da li ćete glasati za Aleksandra Vučića. To je nezakonito, nepristojno i jedan od finih i sitnih pokazatelja kakva je kampanja i kakva je situacija u Srbiji“, kaže Radovanović.

U medijima se tokom vikenda pojavio spisak 650 javnih ličnosti koje su podržale kandidaturu Vučića za predsednika, a neke od njih videli smo na predizbornom skupu u Kombank Areni u Beogradu. Radovanović kaže da je to Vučićev odgovor na Apel 100 za Jankovića.

„Pošto je Aleksandar Vučić takva ličnost da ne može nikome ništa da oprsti, već mora da odgovori još jače, ovi iz njegovg štaba odgovaraju podrškom 650“, kaže gost Novog dana i ističe da svako ima pravo da podrži svog kandidata.

Podseća da je među govornicima na godišnjicu početka NATO bombardovanja, 24. marta na skupu Saše Jankovića u Nišu, bio i general Sveto Milinović, jedan od generala avijacije koji je pre 18 godina uzleteo sa svojim pilotima pozivajući ih u odbranu zemlje.

„Ovi iz Vučićevog štaba saznali su da će Milinović govoriti i istog dana Vučić je pozvao Gerharda Šredera, koji je bio jedan od bitnih faktora da se Srbija bombarduje. Pilot koji je sa dve rakete pogodio voz u Grdelici, gde je Vučić održao čudan govor, je bio nemački pilot. Ne znam ko mu je smestio ili postoje neki viši razlozi, ali Vučić na dan početka bombardovanja dovodi Šredera. Šreder je jako dobro plaćeni profesionalac, koji radi za Severni tok Gaspromnjefta. Njegovi nastupi koštaju oko 200 hiljada evra. Pošto su on i Vučić prijatelji, pretpostavljam da mu je dao neki popust. Toga se ježim“, kaže novinar Danasa.

On smatra da će drugog kruga izbora morati da bude jer, kako kaže, Saša Janković ne može da pobedi u prvom krugu.

Upitan zašto se odlučio da podršku da Saši Jankoviću, Radovanović odgovara da je Janković na mestu ombudsmana postigao „fenomenalnde rezultate u odbrani ljudskih prava spram države“.

„Postigao je tako fenomenalne rezultate da su oni iznad evropskih. Kao ombudsman bio je jedna od dve-tri institucije koje su otvoreno govorile Vučiću da ne da ne sme da krši zakon, i da neki njegovi potupci jesu granična ili krivična dela“, objašnjava gost Novog dana.