Prvi put sa Vučićevićem na jutrenje

Draža Petrović 27. nov 201508:44 > 08:47
Izvor: N1

Jutro je pametnije od večeri, mada je teško utvrditi da li je Dragan J. Vučićević pametniji u jutarnjem ili večernjem programu Televizije Pink. Kako je krenuo, doduše, nije isključeno da mu sem “Teške reči” Željko Mitrović dodeli i neku autorsku emisiju na sabajle, koja bi se, recimo, zvala: “Dragan Jutarnji Vučićević”. Ili “Dragan Juuuu Vučićević”

A mogla bi da se zove i “Jutarnja jututunska juhahaha”.

Jutarnji programi su oduvek bili mesta gde ste mogli saznati hoće li tog dana biti vode u Pinosavi, iz kog razloga žitelji Ulice serdar Jola Piletića hoće da biju izvođača radova na nadogradnji zgrade broj 13, zašto da izbegavate putni pravac preko Vrške čuke, koliki će biti vodostaj Tise kod Titela i slične korisne informacije. A od kada se pojavila Nada Macura, u jutarnjem programu mogli ste da proverite i da li ste baš vi ranjeni u obračunu vatrenim oružjem koji se desio oko 1.35 časova na parkingu restorana “Volan” u Krnjači.

Novija srpska kletva glasila je: “Da bog da te Nada Macura pomenula u jutarnjem programu”, sve dok mnogo redovniji gost jutarnjih programa od portparolke Hitne pomoći nije postao Vučićević, za koga nikada niste sigurni da li je tu u svojstvu portparola Javnog preduzeća Vodovod i kanalizacija ili u funkciji zamenika načelnika SUP Savski venac. Ili je, pak, nešto treće.

Za razliku od Nade Macure koja građane savetuje da se oblače slojevito, kada je vreme promenljivo, ili da ne izlaze na ulicu bez preke potrebe i bez sličuga, kada je minus, Vučićević u jutarnjem progamu uglavnom obaveštava Vučića šta tog dana treba ili ne treba da radi. Te izgleda kao da je on lični portparol Hitne pomoći za Aleksandra Vučića.

Macura obično kaže: “Ne izlažite se jakom suncu između 12 i 16 sati i nikako ne krećite na put bez hladne vode”, dok Vučićevićeva obraćanja uglavnom izgledaju ovako: “Ne izlazite na ulicu bez pancir košulje i nikako ne idite u Kinu”. Pošto je od sedam miliona građana Srbije tog dana samo jedan planirao da ide u Kinu, jasno ja da njegovi saveti ne služe za spašavanje od elementarnih nepogoda svekolikog srpstva, već samo jednog svekolikog Srbina.

Nada Macura, opet, daje savete kako da izbegnete srčani udar, dok Vučićević savetuje kako da izbegnete državni udar. Mada njegovi nastupi mogu da imaju i radni naslov: “Državni udav o državnom udaru”, pošto Vučićević u naletu inspiraciju često podseća na onog simpatičnog gmizavca, marke udav, koji plen savladava davljenjem.

Uz to, voditelji jutarnjih programa strogo paze da istovremeno ne ugoste i Macuru i Vučićevića, jer postoji opasnost da posle emisije oboje završe u Hitnoj pomoći. Nada je, doduše, tamo stalno zaposlena, ali Vučićević nije.

I tako je najnovija srpska kletva postala: “Da bog da te Dragan J. Vučićević pomene u Jutarnjem programu Pinka”.

-Otkriću vam nešto: u Beogradu trenutno boravi opasna grupa kriminalaca! – vikao je Vučićević prošle subote ujutru na Pinku.

-Koja je to grupa? – bila je znatiželjna voditeljka.

-Ne mogu da vam kažem… Ali, ajde, reću ću vam. Ta opasna grupa zove se Vajtsnejk!

-Jao, pa oni imaju koncert sutra u Hali Pionir! – bila je zapanjena voditeljka.

-Eto vidite, Vajtsnejk, to na engleskom znači Bela zmija. Zar vam nije čudno da ubica Đinđića ima nadimak Zmija, a da u Beogradu baš pre državnog udara na Vučića boravi opasna grupa kriminalaca Bela zmija! – rekao je pobednički Vučićević.

-Sem toga, zar vam nije čudno da se baš sad udala žena Kebinog sina, Čanak naučio da vozi traktor, Mišković otišao u privatnu bolnicu umesto u najbliži dom zdravlja, Tom Kruz nije video ćerku dve godine, Milić Vukašinović izbačen sa Farme, Čarli Šin priznao da je HIV pozitivan, Čeda Čvorak snimio hevi metal album, Dačić prešao iz SPS-a u OEBS, Tijana Ajfon u šemi sa bratom Darka Šarića, DS se seli iz Krunske na Terazije, Andrija Živković šutnuo Zorannah, Dejvidu Kameronu pao šećer, Audi suspendovao dva inženjera zbog emisije štetnih gasova… Otkud to sve baš sad kad premijer Vučić putuje u Kinu na pet dana, a zemlja ostaje u rukama Zorane Mihajlović, koja od tih pet dana slavi slavu tri dana? I to sa Kirbijem, a ne zove Vučića, koji ionako ne bi mogao da dođe, jer putuje u Kinu – vikao je Vučićević.

-Stvarno, kolega, ja to nikada ne bih tako dobro povezala – rekla je voditeljka pre nego što je pala u nesvest.

A onda je Vučićević u zanosu izrekao antologijsku rečenicu pred milionskim audotirijumom: “Vučiću, budala si ako odeš u Kinu!”

E sad, svaki silogizam ima dve premise i jedan zaključak. Čuveni primer silogizma je: „Svi ljudi su smrtni. Sokrat je čovek. Sokrat je smrtan“. Mada je Vučićević smislio još bolji silogizam od tog sa Sokratom. On glasi: “Vučiću, budala si ako odeš u Kinu! Vučić je otišao u Kinu. Ko je tu budala?”

Doduše, kada je izrekao antologijsku prvu premisu silogizma: “Vučiću, budala si ako odeš u Kinu!”, Vučićević je naredio režiji: “Isecite ovo u montaži”.

Onda su mu ovi iz režije rekli da ne postoji mogućnost retrokativnog izbacivanja u montaži delova programa koji se upravo emituje uživo, pa je Vučićević zvao Vučića da mu se izvini, ali se ovaj nije javljao. Tako da je sledeći segment gostovanja u jutarnjem programu bio posvećen okolnosti da mu se Vučić već dva dana ne javlja telefon, iako on ima žarku želju da mu saopšti sve detalje državnog udara čija kulminacija će, prema njegovim rečima, biti u petak (to jest danas).

Doduše, hteo je da ga zamoli i da mu pogleda u Pekingu da l’ imaju punjač za “ajfon 6”.

-Ne samo da mi se ne javlja dva dana, već mi se ne javlja ni poslednja dva minuta – bio je zabrinut Vučićević.

-Možda je ljut što si mu rekao da je budala!? – sugerisali su mu iz režije.

Pa je to jutarnje gostovanje završeno tako što je Dragan J. Vučićević ustao, dovatio mikrofon i na plejbek otpevao hit Frane Lasića: “Volim te, budalo mala”. Uz prigodnu koreografiju.

Posledice monodrame “Prvi put sa Vučićevićem na jutrenje” tek će se videti: nije isključeno da REM izda obavezujuće upustvo da svi jutarnji programi u kojima gostuje glavni urednik Informera moraju da se emituju posle 23 sata.

Sve to, naravno, ako se u toku današnjeg dana uspešno ne okonča državni udar koji je počeo još u ponedeljak. Samo je državni udar urađen po stelt tehnologiji, tako da garantovano ništa sumnjivo niste primetili.

I verovatno ništa nećete ni primetiti do narednog ponedeljka kada će naciju, kako je najavljeno, o epohalnim dešavanjima dok je on bio odsutan obavestiti premijer, lično.

Iz ovoga sledi silogizam: “U Srbiji se danas završava državni udar. U Srbiji nema državnog udara… Sokrate, pomagaj!”