Otkud Đilas u januaru?

Draža Petrović 08. jan 201608:43 > 08:47
Izvor: N1

Od sada samo pravim čudom može da se dogodi da u Beogradu struja nestane na duže od nekoliko minuta – doslovno je rekao premijer Vučić drugog novembra prošle godine na puštanju u rad trafostanice "Beograd 20", koja je otvorena k'o da je u pitanju "Apolo 18".

Međutim, nije svaki dan Badnji dan, a nije ni svaka trafostanica „Apolo“, pa mu se o Badnjem danu javio Siniša Mali i tonom fratra koji je upravo video Bogorodicu koja plače, uzviknuo: „Predsedniče, dogodilo se pravo čudo!“

– Proplakao Goran Vesić!? – pitao je premijer.

– Ma jok! Kakav Vesić, taj nikada ne plače…

– Lik Isusa pojavio se sakou Tome Nikolića!? – licitirao je premijer.

– Ma jok!

– Biceps Stivena Sigala ukazao se na Gradskoj skupštini!?

– Ma jok!

– Prohodao poligraf!?

– Ma jok!?

– Propevao poligrafista!?

– Ma jok!

– Informer objavio naslovnu: “Ima čuda!”?

– Ma jok!

– Pa šta je onda!?

– Na Novom Beogradu nestalo struje duže od nekoliko minuta. Tačnije, nema je već sat vremena! – viknuo je Mali tiho.

– Bog te mazo! Pa ima li šta gore!?

– Ima! Nisam vam rekao. Sem struje nestala i voda! Ali to nema veze sa Beogradom na vodi, bez brige, tamo ima vode!

I onda je premijer naredio da Nikolu Petrovića, umesto na poligraf, testiraju na trafostanici „Beograd 20“, koju je Nidža onog drugog novembra rahmetli dve hiljade petnaeste godine lično otvorio presecajući vrpcu zajedno sa Sinišom Malim, kada je premijer više električarski nego vizionarski rekao: „Od sada samo pravim čudom može da se dogodi da u Beogradu struja nestane na duže od nekoliko minuta“. Mada čak ni električari ne tvrde da će vam veš mašina posle popravke trajati večno.

Testiranje Petrovića na trafostanici „Beograd 20“ pokazalo je da je on na premijerova pitanja: „Jes’ ti normalan?“, „Jes’ ti kršten?“, „Čoveče, pa gde baš od tolikih dana na Badnji dan?“ – odgovorio sa „ne“, a trafostanica „Beograd 20“ pokazala je da govori istinu.

Struja je došla posle sat i po.

Nekoliko dana ranije Slobodan B. Marković, najmlađi član SANU, izjavio je da će svet u budućnosti ući u novo ledeno doba kada će led prekriti čitavu Kanadu i severnu Evroaziju, ali da će naše podneblje, kao i u prošlom ledenom dobu, biti jedno od najprijatnijih utočišta za život.

– Naravno, to će biti samo pod uslovom da Siniša Mali ne ostane u dužem vremenskom intervalu gradonačelnik Beograda, inače će i naše podneblje ući u ledeno doba – mora da je podvukao najmlađi akademik.

– A šta ako Siniša ostane!? – pitali su zabrinuti građani.

– E pa onda će led, sem Evroazije i Kanade, prekriti i Čukaricu, Vračar, Savski venac, Stari grad, Zemun, Lazarevac i Sopot! Naše podneblje će biti jedno od najneprijatnijih utočišta za život! A Dizni će u Beogradu snimiti „Ice age“ dvanaesti deo – garantovano je dodao akademik gledajući u beogradske ulice koje su bile očišećene po sistemu: „Ko svinja baštu“.

I kao što je pred one majske poplave pogledao kroz prozor i rekao: „Kišica!“, tako je Siniša Mali drugog januara uveče uskliknuo: „Snegić!“

Pa je već trećeg, četvrtog i petog januara primećeno sve više Beograđana koji su se kleli da su videli Jetija na nekoliko različitih lokacija – od Bulevara kralja Aleksandra do Bulevara Nikole Tesle.

Jedini koji nije video Jetija bio je naravno Siniša Mali. On je video Đilasa.

– Ma kakav Jeti! Ja sam na više lokaciji video Dragana Đilasa! Evo, mi očistimo ulicu, a onda iza ćoška naiđe Đilas i vrati sneg na ulicu sa onih piramidalnih gomilica! Mamicu mu njegovu… – urlao je Mali na sastanku kriznog štaba, gde se raspravljalo na teme: otkud snežni čovek sa Himalaja u Beogradu i otkud Đilas u januaru?

– Đilas u januaru, eeej!!! Ko bi se tome nadao! – urlali su članovi gradskog kriznog štaba posle pokazne vežbe koja se zvala: “Otkud sneg u januaru?”

Mali je još dodao da Đilas, sem što zatrpava očišćene ulice čim putari zamaknu iza ćoška, nije kupio, kako je preneo N1, nijedan kamion za čišćenje snega. A kad su ga pitali što kamion nije kupila nova gradska vlast, Mali je očajno rekao: „Mi smo tu tek od aprila“.

Taktika nove vlasti u Srbiji, a naročito u Beogradu, perfektna je: uvek kažu da su tu tek od aprila, al’ ne kažu od koje godine. Prosečan glasač tako je doveden u zabludu: „Eto, napadate ljude koji su tu tek od aprila! Stoko nezahvalna!“

Nije isključeno da nova himna srpske prestonice postane „April u Beogradu (ali ne znamo koje godine)“, što bi razjasnilo mitsko pitanje: „Otkud ovi uopšte ovde?“

Elem, pošto su gradski oci utvrdili je pad Đilasa tesno skopčan sa padanjem snega, te da je HAARP jedna ništavna igračkica naspram Đilasu, u čišćenju gradskih ulica prešlo se na plan B: pravljenje paralela sa zavejanom bratskom Kalifornijom i prevejanim Nujorkom.

– U Kaliforniji kad padne sneg bude 20 mrtvih! I bar 150 ranjenih! U Njujorku kad padne neg 10 dana grad ne funkciniše – uzviknuo je Mali pobedonosno. I nastavio: „U Africi kad padne sneg slonovi se petvore u mamute! Na Antarktiku kad padne sneg ne mogu da ga očiste milenijumima! Na Atlantskom okeanu kad padne sneg brodovi udaraju u sante leda i onda po tome snimaju filmove! U zamrzivaču kad padne sneg moraju da isključe struju da bi ga otopili! U ‘Ledenom dobu 4’ kad padne sneg pomeraju se kontinenti! Eto, pa uporedite to sa Beogradom“ – rekao je gradonačelnik Beograda.

Ne samo to: Mali je dodao da u Kaliforniji kad padne Đilas bude 88 mrtvih, a u Beogradu nikom nije falila dlaka s glave. „U Njujorku kad padne Đilas dve godine grad ne funkcioniše. A pogledajte kod nas: pao Đilas i sve funkcioniše!“ – uzviknuo je Mali.

Već petog dana, kada se sa lopatom na beogradskim ulicama pojavio i drug Vulin, bilo je jasno: nekima lakše ide čišćenje biografija od 20 godina, nego čišćenje snega od 10 centimetara.