Govorni automat svete srpske zemlje

N1

Šef Kancelarije za KiM Marko Đurić konačno je otkrio šta znači skraćenica kancelarije čiji je šef.

-KiM! Znam šta to znači! Kosovo i Miša. Mada sam od početka mislio da to KiM znači – Kosovo i Marko! – uskliknuo je radosno šef Kancelarije za Kosovo i Mišu, čovek koga su tu postavili jer ima istančan talenat da unedogled izgovara stvari u koje ni sam ne veruje, ali već na prvi pogled izgleda kao da veruje.

Na kastingu za šefa Kancelarije za KiM samo je on uspeo da 143 puta kaže “Kosovo je Srbija” i da pritom ne trepne. A da mu cela komisija poveruje iz prve.

Njegova intonacija je takva da su najpre hteli da ga angažuju da bude šef Kancelarije za Bus Plus u vozilima Gradskog saobraćajnog Beograda jer je ocenjeno da je Đurić Marko tako sugestivna osoba, da kad bi on izgovarao ono: “Poštovani putnici, očitajte vaše karte“, niko se ne bi švercovao.

Svi bi očitavali karte, kao što svi veruju da je “Kosovo Srbija”, što je najčešća rečenica iz repertoara Đurić Marka, automatskog govornog automata svete srpske zemlje.

Kao šef Kancelarije za KiM imao je posle još većih podviga – jednom su ga poslali da posle briselskih pregovora novinarima objasni ono što niko drugi nije umeo da objasni bez treptanja.

-Pobedili smo Kosovo 5:0 – rekao je tada, a Kosovo je nekoliko meseci kasnije primljeno u Svetsku fudbalsku federaciju, FIFA, jer su tamo računali da ako Srbija ima prijateljske susrete sa Kosovom, po svedočenju Đurića, onda nema razloga da i ostale svetske reprezentacije ne dobiju sparing partnera koga će moći da oderu sa 5:0 kad god imaju rupu u trenažnom rasporedu.

Onda je Marko Đurić, bez da trepne, na pitanje da li Miša Vacić radi u kancelariji za KiM, rekao: “Miša Vacić nije moj savetnik”. Iliti: “Miša nije sastavni deo Kancelarije za KiM, ali je Kosovo sastavni deo Srbije”.

Sedam dana kasnije ipak je priznao da Miša Vacić jeste sastavni deo kancelarije za KiM, a samim tim i sastavni deo Kosova.

Marko je dugo verovao da je Miša, bivši lider Pokreta 1389, direktni potomak Cara Lazara, što ga preporučuje za Kancelariju za KiM.

Obojica su odrasli na filmu “Boj na Kosovu” gde su primetili da su srpski vitezovi tokom Kosovske bitke imali mačeve, oklope, a neki su imali i “svoč” satove.

Dok je ostatak nacije verovao da je u pitanju klasična filmska greška, njih dvojica su verovali da je “Swatch” bio generalni sponzor Boja na Kosovu.

Taj film – snimljen kao da su ga kolektivno režirali Glavni odbori Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije i Pokreta 1389 – bio je zapravo ogledalo traljave kosovske politike vođene godinama: kroz kadrove srednjevekovne Srbije prolazili su traktori, na nebu su se videli tragovi mlaznih aviona, a jedan kombi projurio je Poljem Kosovom baš kad su svi očekivali da se pojavi Vuk Branković. Ali je Turcima s leđa, umesto Brankovića, udario „Avisov“ kombi koga nikako nisu mogli da izbace u montaži jer bi onda morali da na lice mesta vrate 20.000 statista, i scenu snime ponovo.

U danima pred Božić Miša i Marko su imali samo jedan zadatak – da nekako izboksuju vizu predsedniku Srbije da uđe na Kosovo, takoreći da iz Srbije uđe u Srbiju, mada se ni predsedniku tamo nešto preterano nije išlo, osim što je znao da će konačno on biti prva vest na Dnevniku, umesto tradicionalne prve vseti u Dnevniku – premijera.

Čitanje srpskih tabloida ponekad je stresno za predsednika Nikolića. Tako je u četvrtak čitao Alo sa glavnim naslovom “ISIS nišani Nikolića na Božić!”.

-Ja stvarno ne znam: šta ovaj Isus ima protiv mene? – pitao je predsednik Nikolić saradnike u poverenju.

-Evo, piše u Alo: “Isus nišani Nikolića na Božić!” Što bi mene Isus nišanio baš na svoj rođendan? Pa ja sam više nego dobar sa Isusom… čak znam i da se prekrstim! – nastavio je da čita Alo.

Onda je pozvao premijera.

-Alo, Aco, jesi čitao Alo? Ne znam da li me utisak vara, ali izleda da i Isus ima nameru da se kandiduje za predsednika! Čim prvo nišani mene! – rekao je Aci.

Aca je onda pogledao Alo i shvatio da je aktuelni predsednik Srbije u životnoj fazi kada suštinsku ne razlikuje ISIS od Isusa, Hrista od hrizantema i Bibliju od bibera (naročito Džastina).

Onda je predsednik Nikolić uzeo da lista Informer s naslovom: “ISIS koljač sprema napade…”.

-Sad mi tek ništa nije jasno… Ja sam mislio da sve one prasiće za Božić ne mora da finalno obrađuje Isus lično! Kuda ide ovaj svet? – zapitao se predsednik Nikolić u trenucima dokolice, dakle u svakodnevnim trenucima.

Potom mu se javio Marko Đurić, šef Kancelarije za Kosovo i Mišu i rekao da nisu dobili dozvolu od Svevišnjeg da uđu na Kosovo.

-Nije svaki dan Badnji dan – objasnio je Marko Đurić plastično šta znači kad u poslednjem trenutku ne dobiješ vizu za Ameriku, ili, recimo, za Kosovo.

-Not everyday is a sunny day – preveo je predsednik Nikolić tu narodnu izreku na tečni engleski, pomalo i srećan što će po ovoj poledici i vetru ostati u toplom porodičnom gnezdu, takoreći toplom porodičnom Predsedništvu, gde će tradicionalno uneti badnjak, što obično predstavlja najveće drvo iz Pionirskog parka koje njegovi saradnici svojeručno iseku .

Sistem je sledeći – Stanislava čuva stražu na ćošku budno motreći da ne naiđu komunalci, a ostali savetnici sa motornom testerom prave se da šetaju po Pionirskom parku, onda namerače drvo koje je najzgodnije za unošenje u zgradu Predsedništva, potom to drvo otfikare, te ga unesu u horizontalnom položaju kroz glavna vrata.

I kad ga unesu, predsednik tečno kaže: “Kosovo je Srbija”. A onda to više puta ponovi Đurić Marko: “Poštovani putnici, očitajte vaše Kosovo, poštovani putnici, očitajte vaše Kosovo….”, tek da bi se stvorilo kolektivno uverenje da je sve pod kontrolom.