Majstor Aca iz Beograda na vodi

Draža Petrović 16. feb 202415:36 37 komentara
N1

Ko ti je ovo radio? - čuveno pitanje majstora svih zanata, najčešće automehaničara, vodoinstalatera ili zidara uvek ima svoj nastavak.

-Ma radio mi neki majstor s Konjarnika? – odgovori najpre onaj koga to priupitaju a onda sledi tradicionalni razvoj događaja.

Nakon tog odgovora, naime, majstori, najčešće automehaničari, vodoinstalateri ili zidari otprilike 30 sekundi cokću, cokću, cokću, zagledajući locirani kvar sa svih strana, potom duboko uzdahnu i prekrste se vrteći glavom.

Na kraju značajno kažu: “Ovo ništa ne valja. To se ne radi tako! Taj koji ti je ovo radio pojma nema”

Te prionu na posao da vam oprave ono što je već opravljano, ali je opravljao onaj prethodnik koji, naravno, pojma nema.

Onda vam posle tri meseca dođe isti taj majstor, koji je od silnog posla i zaboravio da je tu bio pre tri meseca, nalakti se nad kvarom, počne preventivno da cokće još pre pitanja, počne preventivno da se krsti s obe ruke, onda sledi dobro poznate pitanje: “Ko ti je ovo radio?”

-Pa ti si mi radio to radio, majstore, pre tri meseca! – kaže domaćin.

Majstor ga zatim oštro pogleda.

-Ja radio!? Mora da si me pomešao sa nekim, ja ovakvo ošljarenje u životu nisam video – odgovori vam tako da vas za 10 sekundi ubedi kako je apsolutno nemoguće da je baš on tu bio pre tri meseca radi popravke. I vi mu poverujete.

Tako je Goran Vesić posle spektakularne rekonstrukcije Trga republike u Beogradu pre četiri godine, došao u rano jutro nakon samo petnaestak dana od otvaranja na isti taj Trg republike da popiše sve probleme sa nekim kockama koji su se javili čim je pušten saobraćaj.

-Ko ti je ovo radio? – pitao ga je predsednik Vučić zapanjen što se Trg opravlja posle 15 dana.

-Pa vi predsedniče! – odgovorio je Vesić mucajući.

-Ja radio!? Mora da si me pomešao sa nekim, ja ovakvo ošljarenje u životu nisam video – bio je ljut predsednik Vučić, ali je Vesić potom izvukao svoju izjavu za Televiziju Pink sa Jutjuba i pustio je predsedniku.

Izjava doslovce ide ovako: “Moram da vam otkrijem jednu tajnu. Mi smo imali nekoliko varijanti, prvo su trebalo da budu obične kocke, betonske, to bi bilo nešto jeftinije, a onda sam ja razgovarao sa predsednikom Republike, gospodinom Vučićem, koji je rekao: ‘Ne, radite centralni gradski trg, stavite sve najbolje za Beograd. Jer taj trg se radi jednom za nekoliko vekova’. I bio je potpuno u pravu. I stavili smo zaista najbolji granit, ono što je najbolje za Beograd“, rekao je Vesić za Pink i to emitovao predsedniku Vučiću kada ga je ovaj pitao: “Ko ti je ovo radio?”

-Slušaj Vesiću, ako te neko ubuduće pita ko ti je ovo radio, ne pominji mene, nego kaži da ti je radio Đilas ili kaži da ti je radio prethodni režim – objasnio je predsednik Vučić, pošto je u Srbiji treće dekade 21 veka, u kojoj je SNS na vlasti već 12 godina, najbolje na pitanje “Ko ti je ovo radio?” reći “Prethodni režim ili Đilas”. Prolazi garantovano kod biračkog tela iako je to neko radio, recimo, osam godina posle pada prethodnog režima i naravno Đilasa.

Onda je predsednik Vučić na prvoj popravci Trga pre četiri godine rekao da se kocke obrnu na drugu stranu i da će tek tada biti večne kako je prvobitno stručno i predvideo, ali četiri godine kasnije kocke su totalno propale, pa je predsednik Vučić zvao gradonačelnika Beograda u ostavci Šapića da ga pita: “Ko ti je ovo radio?”

A Šapić je mudro odgovorio: “Pa Vesić!”

Te su kocke na delu trga ovih dana izvađene i tu je stavljen asfalt, koji će tu stajati sve dok ne propadne, kada će garantovano biti vraćene one iste granitne kocke, samo obrnute na četvrtu stranu.

-Taj trg se popravlja jednom godišnje da bi trajao nekoliko vekova – objasniće predsednik Vučić biračkom telu, te dodati da se i plato kod spomenika Stefanu Nemanji, gde propadaju ploče, takođe popravlja dvaput godišnje da bi trajao nekoliko milenijuma, dok se plato ispred Hrama Svetog Save, koji takođe propada jer pucaju ploče, popravlja dvaput nedeljno da bi trajao ko Biblija.

E sad, to što je Srpska napredna stranka izgubila izbore u Beogradu čak i u Beogradu na vodi, možda je zbog utiska stanara ovog naselja koji su pre godinu dana opisali kvalitet gradnje: “Voda nam prodire u sve garaže, zgrada lagano tone, puca, sleže se zbog količine vode… Protivpožarni aparati ne rade, putevi protivpožarni su zakrčeni, protivpožarne ventilacije ne rade, ne mogu se otvoriti ni zatvoriti, kanalizacija se vraća do 20. sprat, komšiji je pre par dana na 17. spratu ceo stan napunila nepoznata vrsta pene. To je 100 metara kvadratnih pene koja je mogla sve da ih pobije u kući. Fasade i prozori otpadaju, predstavljaju opasnost za prolaznike, krađe se dešavaju non-stop zato što firma Beograd na vodi nije ugradila rolo ulazna vrata tako da garaže i zajedničke prostorije može bilo ko da koristi. Krade se iz automobila u garaži pa čak i celi automobili… Vodovodne cevi pucaju, niko ništa ne preduzima… Meni su tri auta upropastili, na moja parking mesta curi cementno mleko i to od maja prošle godine, još uvek nisu rešili problem ”.

I kada su stigli majstori u Beograd na vodi da opravljaju sve to, pitali su stanare: “Ko vam je ovo radio?”

-Evo ovaj, majstor Aca! – pustili su stanari snimak predsednika Vučića prilikom jednog od mnogobrojnih obilazaka Beograda na vodi, gde on u kameru priča priču o nakvalitenijoj gradnji na svetu, o Beogradu na vodi kao svom snu koji lično gradi & projektuje, te zaključuje pred kamerama Pinka: “Kažu – zgrade propadaju, dave se ljudi u vodi, ali izgleda da su loše spavali i sanjali“.

Tako vam je to kad imate majstora koji građevincima stručno objašnjava da gondola mora da se pravi sa tri sajle, nikako sa jednom, zbog vetra, koji lekarima objašnjava kako najbolje funkcioniše respirator, a fudbalskim trenerima kako da postave taktiku.

Zato i živimo u državi u kojoj će neki majstor jednog dana doći, pogledati državu sa svih strana, početi da cokće i pitati: “Ko vam je ovo uradio?”

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare