Sindikati kulture: Vučić nas tretira kao nulu

Kultura 10. dec 201514:15 > 19:27
N1

Ponovo se vraćamo priči o budžetu - ovog puta kroz priču o kulturi u Srbiji. Budžet za kulturu za sledeću godinu manji je pet milijardi dinara. To je još samo jedan dokaz da je kultura u katastrofalnom stanju, kažu radnici u kulturi.

Sat na Narodnom muzeju i dalje odbrojava, ali je vreme za kulturu u Srbiji stalo. Samostalni sindikat kulture Srbije postavlja pitanje da li je kultura u procepu?

„Ako je kultura stvarno u procepu onda je posledica toga da je kultura u protestu i verovatno će jednog dana doći i taj trenutak da se kaže dosta i nećemo više da nas ponižavate“, kaže Dragan Milanović Pilac, sindikat Nezavisnost.

Poniženje je, kažu, smanjen budžet – i to za pet milijardi dinara, uz pojašnjenje da je došlo do ukidanja subvencija za RTS, RTV, Tanjug i Radio Jugoslaviju, koje su iznosile skoro devet milijardi dinara. U isto vreme, ali na drugom mestu, ministar Ivan Tasovac kaže da on kao ministar nije zadovoljan budžetom, ali da je to realnost.

„Ono što je jako bitno to je da je ovaj budžet pravljen na potpuno realnim osnovama i ono što je sigurno to je da nema značajnog i stabilnog ulaganja u kulturu, bez jake i stailne ekonomije“, kaže ministar kulture Ivan Tasovac.

„On nas tretira čisto kao nulu, za njega smo mi čista nula, odnosno za Vučića, odnosno za ministarstvo finansija“, kaže Milanović Pilac.

Zaposleni u kulturi izostavljeni su i iz povećanja, odnosno vraćanja, zarada za javni sektor, ali to je kažu kompliment.