Predstavljen dokumentarac o mračnoj strani Boljšoj teatra

Kultura 22. dec 201515:24 > 15:29
AFP/Vasily Maximov

Američka kablovska televizijska mreža NBO premijerno je prikazala dokumentarac "Boljšoj Vavilon" koji prikazuje mračnu stranu čuvenog ruskog baletskog teatra s tradicijom dužom od 250 godina, prenosi američki list Vašington post.

Napad kiselinom na bivšeg umetničkog direktora Boljšoj teatra Sergeja Flina bio je povod za snimanje ovog filma, ali on govori i o delikatnim međuljudskim i profesionalnim odnosima iza scene Boljšoj teatra, pozorišta s više od 3.000 zaposlenih, od čistačica, menadžera do primabalerina.

Bivši direktor najpoznatijeg baletskog teatra na svetu Sergej Flin pretrpeo je ozbiljno oštećenje vida i opekotine lica nakon napada kiselinom koji se dogodio 2013. godine ispred zgrade u kojoj stanuje.

Solista Boljšoj teatra Pavel Dmitričenko priznao je da je organizovao napad na Flina zbog toga što nije dozvolio njegovoj devojci, balerini ovog teatra, da dobije ulogu koju je želela u baletu „Labudovo jezero“, nakon čega je osuđen šest godina zatvora.

Američki list navodi da se u dokumentarcu može jasno videti delikatna atmosfera koja vlada iza kulisa čuvenog ruskog pozorišta, mesta gde se velike karijere rađaju i umiru u trenu, koja nestaje onog trenutka kada se zavese podignu, jer svaka predstava mora biti izvedena vrhunski.

„Boljšoj Vavilon“ pokazuje kako ovako velika kulturna institucija pokušava da preživi razne vrste političkih pritisaka, ličnih sukoba i profesionalne ljubomore.

Režiseri filma, novinari Nik Rid i Mark Frančeti, dobili su specijalnu dozvolu od novopostavljenog direktora Boljšoja da provedu šest meseci iza scene čuvenog pozorišta i sami procene da li je to najveća ruska institucija kulture ili mesto dekadencije ili pomalo od oba.

Nik Rid i Mark Frančeti poručuju gledaocima ovog filma da ne očekuju da vide samo glamur i sjaj ruskog baleta, već i surovu istinu koja se krije ispod glamurozne površine, navodi Vašington post.

„Nije bilo ugovora niti scenarija. Brinuli smo da film ne ode u pogrešnu stranu i da se neko ne okrene protiv nas. Bilo je potrebno puno vremena i rada sa zaposlenima u Boljšoj teatru dok nisu počeli da nam veruju. Najpre smo otišli među njih bez kamera, posmatrali smo atmosferu, na kraju smo kamerama samo dokumentovali naše prisustvo“, izjavio je Rid.

U filmu „Boljšoj Vavilon“ gledaoci će moći da vide ekskluzivne video snimke dešavanja iza scene, spektakularne izvedbe i razgovore sa igračima ovog baletskog teatra.