Inicijativa da se biblioteka nazove po Mirku Đorđeviću

Kultura 13. mar 201612:48 > 12:52
Medija centar Beograd

Meštani sremskog sela Šimanovci pokrenuli su inicijativu da seoska biblioteka dobije ime po preminulom književniku, publicisti, sociologu religije i profesoru Mirku Đorđeviću (1938-2014).

„Sada je prilika da mu se na najbolji način odužimo i sačuvamo sećanje i uspomenu na njega za buduće generacije“, rekao je jedan od inicijatora Đorđe Ćirković.

Inicijativu je podržalo više od 100 meštana, zatim prosvetni radnici iz lokalne škole, kao i petnaestak javnih ličnosti iz sfere kulture iz celog Srema.

U aprilu će se navršiti dve godine od smrti Mirka Đorđevića, a ideja je da tada biblioteka ponese njegovo ime.

Bio je oštar kritičar vrha Srpske pravoslavne crkve, iako je i sam bio hrišćanski vernik. Za SPC je govorio da, kao politička snaga, ima ogroman uticaj u društvu, a za vodeće ljude te verske zajednice govorio je da su svoji konzervativnim shvatanjima u žestokom sukobu sa tekovinama modernog društva.

Đorđević je govorio da je misija crkve evangelizacija a ne klerikalizacija, odnosno da je crkva spasenjska ustanova a ne politička organizacija.

Optuživao je SPC da je odigrala veliku ulogu u dovođenju na vlast Slobodana Miloševića, a da je kasnije zauzela ulogu dominantnog političkog faktora, kakvu je svojevremeno imao komunistički Centralni komitet.

Đorđević je govorio i da SPC nije bila samo svedok već i saučesnik u minulim ratovima iz devedesetih godina prošlog veka.