Velika retrospektiva filmova Gorana Paskaljevića u Beču

Kultura 01. apr 201621:55 > 22:00
Wikipedia/ Petr Novák

U subotu u Beču počinje velika retrospektiva filmova reditelja Gorana Paskaljevića. Retrospektiva će se odvijati u Austrijskom filmskom arhivu, obuhvata 16 filmova, traje do 1. maja.

Retrospektivu otvara slavni film “Poseban tretman” a publici u bečkom bioskopu Kinokulturhaus će se obratiti Helmut Flugl, Duško Dimitrovski, Aleksandar Erdeljanović i autor Goran Paskaljević.

Ubrajam se u stvaraoce kojima je susret s publikom uvek najvažniji. Naročito kada je reč o susretu nove publike sa mnom negdašnjim odnosno, sa onim delom mene koji je u ‘Varljivom letu’, ‘Posebnom tretmanu’, ‘Buretu baruta’ ili nekim drugim filmovima. A odgovornost je posebna tema. Najkraće – u ovakvim situacijama čovek uvek predstavlja kulturu zemlje iz koje dolazi“, kazao je Paskljević za Blic.

U posebnoj publikaciji koju je izdao Austrijski filmski arhiv Paskaljević je predstavljen kao “jedan od najznačajnijih i najproduktivnijih srpskih autora današnjice, koji uz Dušana Makavejeva i Emira Kusturicu svedoči o velikom istorijskom značaju jugoslovenske kinematografije u Evropi.