Ršumović: Korist od čitanja svako treba da oproba

Kultura 02. apr 201610:23 > 10:31
Izvor: N1

Pisac za decu Ljubivoje Ršumović kaže da mu je žao što je književnost za decu skrajnuta i što nijedan dobar roman za decu ne može da dobije NIN-ovu ili Andrićevu nagradu.

Ršumović smatra da je literatura veoma važna i dodaje da ako se dete odvede u pozorište i fascinira onim što je videlo može da postane dramski pisac ili reditelj, ali da će svakako postati pasionirani posetilac pozorišnih predstava.

„Fascinacija knjigom u detinjstvu je uslovila da pišem, da volim knjige. Čitajući svaku knjigu živim život koji se opisuje u knjizi. Jedna od prvih knjiga koju sam voleo bila je „Kroz pustinju i prašumu“, ja sam sa junacima te knjige živeo paralelni život, to je ta korist od čitanja koju bi svako trebalo da oproba. Moj život se sastoji od stotinu života koje sam proživeo čitajući knjige“, rekao je Ršumović.

N1

Deci i odraslima preporučio je nekoliko knjiga.

„Svaki čovet bi trebalo da pročita Malog princa, Doživljaje mačka Toše, Duška Radovića, pesme Miroslava Antića i Dobrice Erića, romane Grade Stojkovića o hajduku u Beogradu, ima šta da se čita. Treba naučiti decu da upravljaju svojim vremenom, a ne da njihovim vremenom upravljaju telefoni i tableti“, smatra on.