Kusturica pod Ostrogom odlikovan ordenom SPC

Kultura 12. maj 201620:15 > 20:19
Tanjug/ Rade Prelić

Srpska pravoslavna crkva (SPC) odlikovala je reditelja Emira Kustruricu ordenom despota Stefana Lazarevića koji mu je pod manastirom Ostrog, u Crnoj Gori, uručio mitripolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Kusturica je boravio u Ostrogu povodom crkvene proslave Svetog Vasilija Ostroškog, gde se prema pisanju pisanju podgoričkih medija, okupilo nekoliko hiljada vernika iz Crne Gore i regiona.

Amfilohije je rekao da je Nemanja, kako je kršteno Kusturičino ime, odlikovan za „unapređenje pravoslavne, filmske umetnosti“ i kao „nosilac velike istine da umetnost i lepota spasavaju svet“.

„Izražavam duboko poštovanje prema našoj Crkvi, našim svecima, posebno u trenutku kada su pravoslavlje i hrišćanska kultura na udaru i kada hrišćanstvo preživljava teškoće na Bliskom Istoku i na mnogim tačkama na planeti“, rekao je Kustrurica zahvaljući na odlikovanju.

On je poručio da je važno to što se ovih dana održava „Međunarodni, hristovaskrsni festival pravoslavnog filma“, u vremenu, kada „film umire“.

„Pošto smo mi predstavnici baštine hrišćanske kulture, a ne samo religije, dobro je da se obnavlja jedna vrsta iskustva koja se zove film i koja je u prošlom veku jedva dahtala pod teretom tehnologije, a sad praktično nestaje. Mislim da su upravo festivali mesto gde će filmovi da ožive“, rekao je Kusturica.

U okviru prvog, pravoslavnog festivala filmovi će se prikazivati u Podgorici, Nikšiću i Beranama, a kao jedna od učesnika najavljen je ruski reditelj Nikita Mihalkov.

Reditelj je pod Ostrog došao u pratnji bajkera iz moto-kluba „Noćnih vukova“.