Prva izložba Dejmijana Hersta u Srbiji

Kultura 01. sep 201618:09 > 18:15
N1

Izložba jednog od najpoznatijih i najkontroverznijih umetnika današnjice, Dejmijana Hersta pod nazivom "Nova religija", svečano se otvara u petak u Muzeju savremene umetnosti Novom Sadu.

To je prvi put da se Herstova dela prikazuju u nekom srpskom galerijskom prostoru, nakon što je ista izložba prikazana nedavno u Banja Luci i Skoplju.

Postavka je osmišljena kao kompaktna celina sa 44 grafike i dve skulptureI, a nastala je 2005. godine kao rezultat saradnje umetnika i istaknutog londonskog galeriste Pola Stolpera.

“Prostor u Muzeju je savršen za postavku. Bilo nam je potrebno dva dana da postavimo izložbu i svi su uložili ogroman trud – od direktorke do tehničara. Nadam se da će se publika odazvati u velikom broju jer je to jedini način da formiraju mišljenje o radu ovog veoma značajnog svetskog umetnika”, kaže Stolper.

Kler Sirs iz Britanskog saveta očekuje da će izložba privući dosta posetilaca. “Gde god da smo predstavljali njegov rad, u bilo kojoj zemlji sveta, broj posetilaca u galerijama i muzejima se udesetostručavao. Populacija koju je Dejmijenov rad dovodio u muzeje bila je uvek raznovrsna, i uvek je donosila diskusiju i pokretala niz pitanja”, navela je Sirs.