Legendarni kantautor Miladin Šobić dobio nacionalnu penziju

Kultura 28. jan 201720:42 > 21:00
YTsc

Legendarni crnogorski kantautor Miladin Šobić dobio je status istaknutog kulturnog stvaraoca u svojoj zemlji i doživotnu mesečnu naknadu u iznosu jedne i po prosečne zarade, odlučila je Vlada Crne Gore, na osnovu predloga Ministarstva kulture.

Autor brojnih legendarnih numera, poput „Ne pokušavaj mijenjat me“, “Od druga do druga”, “Sunce tebi, sunce meni”, “Kad bi došla Marija”, 2016. je dobio godišnju nagradu 13. jul, iako je bio na spisku kandidata za nagradu za životno delo, prenose podgoričke Vijesti.

Predsednik žirija Gojko Kastratović tada je kazao “Vijestima” da su predlagači Šobića kandidovali za godišnju i nagradu za životno delo, ali da je njegovo ime, prilikom sastavljanja saopštenja, greškom izostavljeno sa konačne liste!

On je obrazložio da su to kasno primietili i da su predlagači Šobića opravdano negodovali zbog toga. Šobićevu kandidaturu tada je podržalo deset hiljada građana, koji su potpisali peticiju.

Bez obzira na grešku, osvajanjem godišnje nagrade 13. jul, Šobić je ispunio i poslednji uslov za dobijanje priznanja istaknutog kulturnog stvaraoca, jer prema propozicijama, umetnik mora da ima najmanje pet nagrada od kojih je bar jedna državna.

“Dodelom ovog statusa, istaknuti kulturni stvaralac stiče pravo na doživotnu mesečnu naknadu od dana dodele statusa, koja se utvrđuje u zavisnosti od državne nagrade koju je umetnik poseduje i prosečne mesečne neto zarade u Crnoj Gori ostvarene u godini koja prethodi isplati naknade”, dodali su iz Vlade Crne Gore. Nikšićki kantautor će primati 748,5 evra.

Da bi ostvario ovo pravo, umetnik između ostalog, mora imati pet relevantnih domaćih ili međunarodnih priznanja, a uz Trinaestojulsku, Šobić je osvojio nagrade na festivalima u Subotici 1976. i Opatiji 1978, zatim Nagrada oslobođenja Nikšića 2013, a dobitnik je i Platinaste ploče za prodati tiraž albuma u SFRJ.

On je, kako je obrazložila Vlada, „svaralaštvo je ostvarivao u kontinuitetu dužem od dvadeset godina, počev od prve autorske pjesme „To sam ja“, 1975. godine“.

“Njegov bogat i jedinstven stvaralački opus i poslije četiri decenije još uvek nesmanjenom snagom poetskog i muzičkog izraza nadahnjuje sve generacije. Miladin Šobić, autor izražajnog senzibiliteta, i dalje je aktuelan kod publike koja zna da prati autentičan zvuk nikšićkog pop – roka”, dodaje se u saopštenju u kojem se ističe i da su obrade originalnih melodija Miladina Šobića često zastupljene na repertoaru mlađih izvođača ovog muzičkog žanra, prenose Vijesti.