Monika Beluči otvara FEST

Kultura 30. jan 201714:10 > 18:47
REUTERS/Vincent West

Ovogodišnji 45. međunarodni filmski festival FEST otvoriće glumica Monika Beluči i film Emira Kusturice "Na mlečnom putu".

FEST će se održati od 24. februara do 5. marta pod geslom „Gledaj – Open Your Eyes“ u više dvorana u Beogradu, kao i u bioskopima u Kragujevcu, Novom Sadu i Sopotu, izjavio je umetnički direktor FEST-a Jugoslav Pantelić.

On je rekao da će nagrada „Beogradski pobednik“ za izuzetan doprinos filmu ove godine biti dodeljena Karlosu Sauri i Ljubiši Samardžiću.

Pantelić je istakao da će ekipe 14 filmova pristuvovati festivalu i dodao da će na specijalnoj projekciji biti prikazana restaurirana kopija filma Nikite Mihalkova „Oči čornije“, koji je bio najavljen na jednom od ranijih FEST-ova, ali nije prikazan.

Upitan o filmovima sa LGBT tematikom, Pantelić je rekao da ih ima nekoliko, ali je dodao da smatra da bi etiketiranje filmova sa LGBT temama bila diskriminacija.

Pantelić je kazao i da poslednji film Gorana Paskaljevića „Zemlja Bogova“ neće biti prikazan na festivalu, jer će
premijera filma biti pre početka FESTA-a.

Gradski sekretar za kulturu i predsednica odbora festivala Ivona Jevtić je rekla da su gradske vlasti obezbedile 24 miliona dinara za ovogodišnji FEST, što je, po njenim rečima, pet miliona više nego prethodne godine.

Ona je istakla i da će Ministarstvo kulture u sledećih nekoliko dana saopštiti koliko novca je obezbedilo za
festival.

Direktor CEBEF-a, koji treći put organizuje FEST, Nataša Ilić je rekla da je ove godine najveći broj sponzora i
dodala da se očekuje 100.000 gledalaca.

Ulaznice za otvaranje koštaju 500 dinara, a za sve ostale predstave su niže.