Velikić: Neumesno ukidanje nagrade par dana pre uručenja

Kultura 27. feb 201715:13 > 15:31
Miroslav Petrović

Pisac Dragan Velikić, čiji je roman „Islednik“ najčitaniji u mreži javnih biblioteka Srbije u 2016. godini, oglasio se nakon vesti da je nagrada Narodne biblioteke za najčitaniju knjigu godine ukinuta.

„U čitavoj priči oko Nagrade Narodne biblioteke Srbije jedino me uznemirava način na koji je cela stvar izvedena; već je primećeno do koje mere je neumesno zvanično ukinuti nagradu nekoliko dana pre uručenja, a simptomatičan je i izostanak bilo kakvog suvislog objašnjenja. Ne kažem da je tako nešto neuobičajeno za ovo naše društvo, ali uznemirava kada se model najnižeg partijsko-birokratskog delovanja prenosi u milje Narodne biblioteke, književnosti i kulture. To se tako ne radi“, saopštio je Velikić.

Dodao je da neće biti prisutan na proslavi Dana Narodne biblioteke Srbije, koji se održava 28. februara.

Narodna biblioteka Srbije je prošlog utorka medijima poslala listu najčitanijih knjiga u svojim bibliotekama u 2016. godini, a na prvom mestu našao se Velikićev Islednik u izdanju „Lagune“. NBS u svom saopštenju nije spomenula ukidanje nagrade, a o razloge nije želeo da objasni ni predsednik Upravnog odbora NBS Mihajlo Pantić, preneli su mediji prošle nedelje.

Narodna biblioteka je tada u saopštenju navela da „Nagradu za najčitaniju knjigu godine, otkad je ustanovljena, statistički je utvrđivala Zajednica matičnih biblioteka Srbije. Narodna biblioteka je samo formalno uručivala tu nagradu. U više navrata menjani su kriterijumi i propozicije za njeno dodeljivanje. Upravni odbor Narodne biblioteke Srbije doneo je 7. decembra 2016. odluku da Zajednica, koja se i inače bavi tom nagradom, nadalje odlučuje u potpunosti o njenoj sudbini“.