Predstavljena monografija "Gospodin mangup"

Kultura 09. mar 201714:53 > 14:54
Tanjug/Dimitrije Goll

Monografija u čast glumca Dragana Nikolića pod nazivom "Gospodin mangup" predstavljena je danas u Ateljeu 212 u Beogradu.

Uz muziku iz serija „Obraz uz obraz“ i „Otpisani“, mjuzikla „Kosa“, filmova „Balkan ekspres“ i „Nacionalna klasa“, danas su u Ateljeu 212 o Nikoliću kao velikom glumcu i izuzetnom čoveku govorile njegove kolege Katarina Žutić, Branimir Brstina, Branislav i Sergej Trifunović, Gorica Popović i Gordan Kičić, režiseri Dejan Mijač i Goran Marković, pisac Dušan Kovačević.

Prema Kovačevićevim rečima, Nikolić je bio renesansni junak i deo neponovljivo velike glumačke generacije. Marković je izjavio da je Nikolić privatno „bio sušta suprotnost likova koje je igrao“.

Kada bi neko tražio da opišem Beograd, opisao bih Dragana Nikolića. Rekao bih da je Beograd vedar, širokogrud, otvoren grad, a takav je bio Nikolić, izjavio je Marković.

Tanjug/Dimitrije Goll

Gorica Popović je rekla da je Nikolić bio „savršen kolega i veliki gospodin“.

Predstavljalo je veliku sreću raditi sa njim, jer je bio velika porcija dobrote i profesionalizma. Ne znam da je ikada ikoga uvredio. Popularnost je nosio dostojanstveno, strpljivo, sa osmehom, izjavila je Gorica Popović.

Voleo bih da svaki glumac doživi da ga publika voli onako kako je volela Nikolića, rekao je Mijač, govoreći o umetniku koji je bio „najšarmatniji stanar Ateljea 212“, „pripadnik glumačke i ljudske elite“, igrao u više od 70 filmova, u svim beogradskim pozorištima, i na sceni u Parizu.