Beogradska filharmonija: U novoj sezoni i Zubin Mehta

Kultura 10. apr 201714:15 > 14:16
Tanjug/Dragan Kujundžić

Beogradska filharmonija predstavila je program za koncertnu sezonu 2017/18 pod nazivom "Pet elemenata“, a direktor orkestara Ivan Tasovac najavio je da će u martu naredne godine, u sklopu svoje oproštajne turneje, u Beogradu nastupiti proslavljeni dirigent Zubin Mehta.

„Mehta će 18. marta ponovo nastupiti sa Filharmonijom, a napravićemo isti program koji je on u Beogradu dirigovao pre 60 godina“, rekao je Tasovac na konferenciji za novinare sa novoimenovanim šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom, na sceni u zgradi Filharmonije.

Prema njegovim rečima, na programu će biti Debisijevo „Popodne jednog fauna“, Frankove „Simfinijske varijacije za klavir i orkestar“ i Berliozova „Fantastična simfonija“, a solista će biti Aleksadar Madžar.

Program „Pet elemenata“ sastoji se od 25 koncerata raspoređenih u pet tematskih ciklusa: Zemlja, Vazduh, Vatra, Voda i tajanstveni Peti element.

Za svaki od njih ćemo svirati odličnu muziku, izjavio je Felc.

Kao šef dirigent, on je predočio da ima malu ličnu tradiciju i da uvek počinje Betovenovom „Pastoralom“ i Štrausovom „Alpskom simfonijom“, pa će tako nastupiti prvi put i sa Beogradskom filharmonijom.

Felc je rekao da program orkestra u novoj sezoni oživljava suživot s prirodom i njenim elementima kroz veliki repertoar.

Odgovarajući na pitanja novinara o izgradnji nove zgrade, Tasovac je rekao da je došao trenutak da na početku 21. veka Srbija dobije prvu pravu koncertnu dvoranu i da ona nije namenjena samo Filharmoniji, već i gostovanjima drugih velikih orkestara i ansambala.

„Mislim da naša publika zaslužuje dvoranu sa akustikom i uslovima kao svuda u svetu“, zaključio je direktor Beogradske filharmonije i napomenuo da se tek tako može osetiti brilijantnost njihovog muziciranja.

Prema njegovim rečima, razlozi su umetnički, istorijski i, na kraju, brojnost poublike, kojom se ponose.

Tasovac je je najavio nastavak dečjih koncerata, kojih će u novoj sezoni biti 30.

Posle spektakularnog uspeha „Putovanja miša Mije“, rešili smo da, zbog velikog interesovanja, koncert ponovimo za predškolski uzrast, kazao je Tasovac.

U toku je konkurs za najlepši sastav „Šta je to filharmonija“ koji će biti otvoren do Dana Filharmonije 13. jula, a početkom iduće sezone biti objavljeno 500 najboljih radova.

Poseban angažman Felc će imati u obrazovanju u okviru Dirigentskog foruma, a u projektu edukacije je i Filhademija za profesionalno usavršavanje najboljih studenata muzičkih akademija Srbije i regiona.

Danas je počela prodaja ulaznica za narednu koncertnu sezonu.