Svetozaru Cvetkoviću nagrada kritike na festivalu u Hjustonu

Kultura 08. maj 201713:42 > 13:44
CRM 114 / The Terminal/ promo

Srpski glumac Svetozar Cvetković dobio je “The Houston Film Critics Society Best Actor Award” na 50. međunarodnom filmskom festivalu Worldfest u Hjustonu. Cvetkoviću je priznanje pripalo za ulogu u filmu “You go to my head”, koji je režirao belgijski producent i reditelj Dimitri De Klerk.

“Ovo je lepa vest, pogotovo što priznanje dolazi od ljudi koji vas ne poznaju, ili vas čak možda nisu nikad ni gledali“, kaže Cvetković.

On nije bio u mogućnosti da prisustvuje ceremonji dodele nagrada, ali ističe da se oseća “pomalo nestvarno, i istovremeno ponosno”, kad pogleda ko je sve na ovome festivalu laureat. Među glumcima ovogodišnji dobitnici nagrada u zvaničnoj konkurenciji su Natali Portman, Džef Bridžis i Kejsi Aflek.

“You go to my head” je nezavisna, niskobudžetna francusko-nemačko-američka koprodukcija, snimana 2015. sa vrlo malom ekipom, u Marakešu i pustinjskim predelima Maroka.

Reditelj De Klerk (kod nas poznat kao izvršni producent filma Gorana Markovića “Srbija, godine nulte”), koji je takođe dobio nagrade za režiju i film u celini, izjavio je da je srećan što je njegov film ostvario uspeh na najmasovnijem američkom filmskom festivalu, i u gradu u kojem je Vim Venders radio svoj “Pariz – Teksas”, jer mu je Venders bio inspiracija. Reč je o ljubavnoj priči, kako to reditelj kaže: “o filmskom Tadž Mahalu”.

Cvetković ističe da “voli da radi sa rediteljima koji imaju nepokolebljivu autorsku viziju”, i da je “ovo jedan takav slučaj”.

Dizajner tona bio je Novica Jankov, iz Srbije. Očekuje se da film uskoro bude prikazan i u Beogradu, uz prisustvo reditelja.

Cvetković je nosilac značajnog internacionalnog filmskog priznanja – 1993. na festivalu u nemačkom gradu Manhajmu dobio je nagradu stručnog žirija za ulogu u kultnom filmu Dušana Makavejeva “Gorila se kupa u podne”.

Našoj publici poznato je da je radio sa najboljim domaćim rediteljima, od Žike Pavlovića, Puriše Đorđevića, Gorana Paskaljevića, Gorana Markovića do Miše Radivojevića, ostvarivši preko osamdeset uloga. Producirao je pet igranih filmova. Osnivač je producentske kuće “Testament filmS”.

YOU GO TO MY HEAD (Teaser) from the terminal on Vimeo.