Beograd spreman za filharmoniju pod vedrim nebom

Kultura 24. jun 201715:33 > 15:35
Tanjug/Dimitrije Goll

Srbija je u petak bila politički epicentar regiona, a Beograd će sutra biti najvažnija destinacija kulture, izjavio je danas direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac, dok je čuveni dirigent Zubin Mehta rekao da očekuje da buduća zgrada Filharmonije bude "srpski Karnegi hol".

Tasovac je podsetio da će u nedelju na lokaciji buduće zgrade Filharmonije na Novom Beogradu biti održan najveći koncert klasične muzike pod vedrim nebom. 

„Otvaramo novu stranicu našeg orkestra i kulture, a Gabrijel Felc će izvesti program koji je izabrala publika. Maestro Mehta će na kraju izvesti finale Pete Betovenove simfonije“, najavio je Tasovac. 

Za publiku iz cele Srbije imam samo kratku poruku: „Dobrodošli, radujemo vam se i sve vas doživljamo kao deo našeg orkestra“. 

On je dodao da je presrećan što je Mehta u Beogradu i što će publika ponovo u martu imati prilike da ga vidi.
Mehta je uzvratio da je veoma srećan što će biti „šlag na torti“ koncerta. 

„Kada sam pročitao program koji je publika izabrala, video sam da su to najveći hitovi klasične muzike. Publika će uživati i ja sa njima, a potom ću na kraju izvesti „onaj moj mali deo“, istakao je Mehta. 

Ovo je prilika da blagoslovimo projekt koji guramo toliko godina, sa različitim predsednicima i premijerima, rekao je Mehta, misleći na novu zgradu Beogradske filharmonije i zahvalio predsedniku Aleksandru Vučiću, „koji je 100 odsto na našoj strani“. 

Mehta je podsetio da je Betoven uvek svoja dela završavao pobedom i ocenio nema simfonije koja se završava takvom pobedom kao što je Peta, zbog čega je izabrao da je izvede u nedelju uveče. On veruje da buduća zgrada Beogradske filharminije može biti srpski Karnegi hol, ali da bi trebalo naći i Karnegija. 

„Važno je da ljudi u Srbiji, posebno oni koji to mogu, učestvuju u ovom poslu. Vlada Srbije će uraditi svoj deo, veoma smo zahvalni, ali ovo je i poziv privatnom sektoru da se uključi“, poručio je Mehta. 

Želimo koncertnu halu, ne pozorište, do 1.500 mesta. Želimo uvek punu kuću, ne želimo veliku salu sa lošom akustikom, zaključio je Mehta.