Preminuo Ljubiša Samardžić

Kultura 08. sep 201723:37 > 09. sep 2017 13:48
Fonet

Legendarni srpski glumac i reditelj Ljubiša Samardžić preminuo je u 81. godini, posle teške bolesti, saopštila je njegova porodica.

Ljubiša Samardžić rođen je u rudarskoj porodici 19. novembra 1936. godine. Rano je otkriven njegov talenat za glumu, i studirao je kod Bojana Stupice kao stipendista. Prvu ulogu ostvario je u filmu „Igre na skelama“.

Šezdesetih godina prošlog veka, Samardžić je bio jedno od zaštitnih lica domaće kinematografije, i u karijeri je ukupno ostvario 130 uloga na velikom platnu i malim ekranima.

Nadimak „Smoki“ dobio je zahvaljujući istoimenom liku kog je tumačio davne 1963. godine, u filmu „Peščani grad“.

Među zapaženijim ulogama su filmovi „Bitka na neretvi“, „Sutjeska“, „Bombaši“, „Ljubavni život Budimira Trajkovića“, „Lude godine“, „Rad na određeno vreme“, „Moj tata na određeno vreme“, „Nije lako sa muškarcima“, „Magareće godine“, „Ubistvo sa predumišljajem“, „Nataša“, „Konji vrani“…

U bogatoj televizijskoj karijeri igrao je u serijama „Vruć vetar“, „Povratak otpisanih“, „Kuda idu divlje svinje“, „Bolji život“, „Policajac sa Petlovog brda“, „Jesen stiže, dunjo moja“…

Poslednja uloga koju je ostvario bila je u seriji „Miris kiše na Balkanu“ 2011. godine, koju je i režirao.

Kao reditelj, debitovao je dramom o bombardovanju „Nebeska udica“, i zatim režirao filmove „Nataša“, „Ledina“, „Konji vrani“…

Dačić, Vukosavljević, Gojković i Mali uputili saučešće porodici

Ivica Dačić je rekao da će Ljubišu Samardžića pamtiti kao velikog čoveka i prijatelja.

„Ja lično, njega, svog prijatelja, zauvek ću pamtiti kao čoveka koji je, i u najtežim trenucima, uvek poštovao čoveka, spreman da mu pruži podršku i pomoć. Siguran sam da će ga se tako i Srbija sećati“, navodi se u telegramu saučešća ministra Dačića.

„Ljubiša Samardžić obeležio je veliku epohu domaće kinematografije, a svoj glumački dar utkao je u mnoštvo velikih uloga, što ga je činilo jednim od najomiljenijih glumaca na ovim prostorima“, ocenio je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević povodom smrti Samardžića. 

„Za sve što je učinio tokom bogate karijere, Ljubiši Samardžiću dugujemo jedno ogromno hvala. Ostaju njegovi filmovi i TV serije, da sećaju na veliko ime našeg glumista, jedinstveni šarm i lakoću igre“, naglasio je Vukosavljević.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković uputila je telegram saučešća porodici Samardžić.

„Njegovo jedinstveno delo, kojim je ostavio neizbrisiv trag u srcima generacija i kojim je proslavio i zadužio jugoslovensku, srpsku i svetsku kinematografiju, svrstava ga u red besmrtnika sedme umetnosti“, navela je Maja Gojković u telegramu, a saopštio njen kabinet.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali uputio je saučešće porodici Samardžić. 

„Velikog glumca Ljubišu Samardžića ćemo pamtiti kao neponovljivog umetnika, izuzetno talentovanog i šarmantnog, uz čije filmove i serije su odrastale generacije Beograđana“, istakao je Mali. 

„On će, upravo kroz svoju umetnost, nastaviti da živi večno“, predvideo je Mali, „i ostaće jedno od najznačajnijih imena našeg glumišta i kulture uopšte“. 

Beograd će čuvati uspomenu na njega i sa ponosom će ga se sećati, navodi se u telegramu saučešća gradonačelnika Beograda.