Rekonstrukcija pozorišta u Vranju koštaće 53 miliona dinara

Kultura 26. okt 201716:52 > 16:55
Južne vesti

Direktor Pozorišta "Bora Stanković" u Vranju čija je zgrada izgorela 2012. godine, a zatim je loše popravljena, izjavio je da je skinut ceo sloj maltera koji sadrži otrovni izolacioni materijal "oplatol", te on očekuje da će ti radovi biti završeni u novembru, ali slede i drugi.

Da bi gradsko pozorište moglo ponovo da primi glumce i publiku posle dekontaminacije sledi rekonstrukcija zgrade, a zatim nabavka opreme.

Direktor Nenad Jović je agenciji Beta rekao da će složeni radovi u devet faza koštati gradski budžet 53 miliona dinara.

„Verujem da će Institut Vinča, kao jedina akreditovana institucija za obavljanje procesa dekontaminacije, dobro uraditi posao i da će zgrada biti potpuno bezbedna“ za korišćenje, kazao je Jović.

Posle nekoliko testova stručnjaci Instituta su predložili da se dekontaminacija izvede posebnim postupkom na 1.500 kvadratnih metara zidova zagađenih „oplatolom“ i na još 2.000 kvadratnih metara zagađenih požarom 2012. godine, kada je izgorela zgrada Pozorišta.

U novembru 2015. godine, kada se grupa radnika gradskog „Vodovoda“ nakon radova žalila na mučnine i vrtoglavicu, utvrđeno je da u zidovima ima „oplatola“, te je lokalna vlast angažovala Institut „Vinča“ da to analizira.

Lokalna vlast je podnela krivičnu prijavu protiv nepoznatog lica koje je odgovorno za korišćenje otrovnog „oplatola“ prilikom izgradnje zgrade pozorišta, a pokrenut je i sudski postupak.