Jedinstven nastup Filharmonije – Ravelov Bolero u MSU

Kultura 26. okt 201721:57 > 22:02
Marko Đoković

Beogradska filharmonija je zajedno sa šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom, priredila pravi spektakl za kraj sedmodnevnog otvaranja Muzeja savremene umetnosti. Više od hiljadu ljudi ostalo je u redu ispred muzeja, pokušavajući da čuje filharmonijski nastup.

U maniru flešmoba, 45 filharmoničara izvelo je Ravelov Bolero, tako što su se jedan po jedan pojavljivali na „sceni“, predvođeni Felcom i to sa stepeništa odozgo. Najpre je perkusionista Aleksandar Radulović započeo čuveni ritam Bolera na dobošu, a ostali muzičari su lagano prilazili svirajući čuvenu temu.

Tokom 17 minuta svi filharmoničari su se skupili na istom mestu, dok se brojna publika tiskala da vidi ovaj jedinstveni performans. Poslednji taktovi Ravelove kompozicije su „eksplodirali“ uz ogromni aplauz i oduševljenje posetilaca koji su uspeli da uđu u muzej.

Izvođenje jednog od najpopularnijih dela klasične muzike, koje je u vremenu nastanka predstavljalo veliku avangardu, bilo je finale filharmonijskih performansa u Muzeju savremene umetnosti. Uz čuvenog HK Grubera, jednog od najtraženijih austrijskih kompozitora, muzičari su prethodno izveli delove njegovog kultnog „Frankenštajna !!“ i sa sjajnom Branislavom Podrumac, sopranom u ulozi recitatora, numere iz Voltonove „Fasade“.