Kusturica: Osećaj za naciju razlikovati od nacionalizma

Kultura 01. nov 201712:54 > 12:57
N1

Režiser Emir Kusturica rekao je da jedna nacija ne može da ima budućnost bez očuvanja nacionalnog identiteta i poštovanja tradicije, ali da je potrebno praviti razliku između osećaja za tradicionalnu kulturu i nacionalizma.

„‘Osećaj za naciju’ je neophodan, jer u suprotnom gubite svoje korene i možete se identifikovati sa neboderom, ali ne i sa istorijom. Smatram da je potrebno da postoji kulturni identitet svakog od nas“, rekao je Kusturica na predavanju koje je održao na prestižnom ženevskom Institutu za međunarodne i razvojne studije.

Na predavanju o temi „Multikulturalizam danas – da li zaista postoji“, koji je organizovala Ambasada Srbije u Švajcarskoj uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Kusturica je govorio o pojmu kulturnog identiteta, koji u regionu ima posebno duboko značenje zbog mitološke dimenzije prošlosti.

Govoreći o multikulturalizmu u vremenu globalizacije, Kusturica je rekao da je globalizam bio šansa i da nije isto što i kolonizacija, saopšteno je iz Ambasade Srbije u Švajcarskoj.

„Svet postaje nešto što nema identitet i što lomi naš identitet. Jezik filma danas je jezik reklame. Više ne govorimo o slobodi izražavanja, nego o brzini izražavanja i bojim se da jednoga dana, ako se ta tendencija nastavi, više nećemo biti u stanju da izrazimo sebe“, rekao je Kusturica.

Odgovarajući na pitanje iz publike da li je Sarajevo i dalje simbol multikulturalizma, Kusturica je rekao da Sarajevo to, nažalost, više nije zbog toka istorije i pregrupisavanja etničkih zajednica koje sada žive odvojeno jedna od druge.

„To je slučaj i sa mnogim drugim gradovima na Balkanu, ali nije sa Beogradom, gđe možete naći sve nacionalne zajednice, jer je u njemu i dalje ideja multikulturalizma živa“, naveo je Kusturica.

On je više puta citirao nobelovca Ivu Andrića, rekavši da je to pisac koji se borio za multikulturalizam i koji je duboko razumeo suštinu odnosa između tri religijske i etničke zajednice u BiH.

Predavanje Emira Kusturice je bilo izuzetno posećeno, a među skoro četiri stotine posetilaca bilo je predstavnika diplomatskog kora, međunarodnih organizacija, Grada Ženeve, studenata i profesora sa Instituta za međunarodne i razvojne studije, kao i članova srpske dijaspore u Švajcarskoj.

Kusturica je prisustvovao projekciji svog filma „Super 8 priče“ u „Kući umetnosti Gritli“, gde je, na početku, pred punom dvoranom, govorio o svojim filmovima i bavljenju muzikom.

Povodom svog gostovanja u Ženevi, Kusturica je rekao da je za prepoznatljivost kulturnog identiteta Srbije i za bolju predstavljenost bogatstva srpske kulture u svetu veoma bitno da se omogući veći protok i razmena umetnika i ideja iz Srbije sa inostranstvom, jer je to nedostajalo prethodnih godina.

On je ocenio dragocenom inicijativu Ministarstva kulture da Srbija u narednom periodu otvori više kulturnih centara u svetu, budući da za sada ima samo jedan, u Parizu, navodi se u saopštenju.