Otvoren muzej Luvr u Abu Dabiju

Kultura 08. nov 201722:14 > 22:17
Izvor: Tanjug/AP, Kamran Jebreili

Deset godina posle pokretanja projekta, svečano je otvoren muzej Luvr u gradu Abu Dabiju, prvi univerzalni muzej u svetu koji nosi poruku tolerancije.

Francuski predsednik Emanuel Makron i njegova žena Brižit otvorili su muzej sa liderom Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhamedom bin Zajedom i nekoliko drugih lidera arapskih zemalja, navodi Frans pres.

Bračni par Makron i lider UAE obišli su prostrane bele sobe muzeja Luvr Abu Dabi, u društvu marokanskog kralja Mohameda Šestog, predsednika Avganistana Ašrafa Ganija i 400 drugih zvanica.

Arhitekta zdanja Žan Nuvel obišao je s Makronom glavnu galeriju muzeja koja, kao i druge galerije, ima stakleni krov.

Makron je u govoru na svečanom otvaranju nazvao „lažovima“ one koji „žele da stvore uverenje da je islam zasnovan na uništenju drugih religija“, navod Frans pres.

„Naše religije, naše civilizacije neraskidivo su povezane“, rekao je Makron.

Francuska i UAE su pre deset godina potpisale ugovor o izgradnji Luvra u Abu Dabiju, kojim je Abu Dabi pristao da plati Francuskoj 525 miliona dolara za korišćenje imena „Luvr“ u narednih 30 godina i šest meseci, kao i 750 miliona dolara za angažovanje francuskih menadžera, zaduženih za nadgledanje 300 umetničkih dela pozajmljenih iz 13 muzeja, navodi Asošiejted pres.

Tanjug/AP, Ludovic Marin

Izgradnja muzeja koštala je 654 miliona dolara. Zdanje se sastoji od 55 odvojenih zgrada. Kupola prečnika 180 metara prekriva većinu zgrada muzeja i može da se vidi s mora.

Projekat je bio žestoko kritikovan tokom gradnje muzeja zbog uslova rada, odnosno niske zarade, dugog radnog vremena i rada po nesnosnim vrućinama.

Kulturno zdanje će za javnost biti otvoreno u subotu kada se očekuju plesni spektakli i koncerti koji će trajati do 14. novembra. Na otvaranju će biti izloženo 300 dela.

Tanjug/AP, Kamran Jebreili

Arapsku kolekciju činiće 600 dela u stalnoj postavci, od kojih će na otvaranju biti 200 dela.

Za razliku od drugih muzeja koji nude dela po odredjenoj klasifikaciji, stilovima ili civilizacijama, muzej u Abu Dabiju isticaće univerzalne teme i medjusobne uticaje civilizacija.

Luvr u Parizu je jedan od najvećih i najpoznatijih muzeja na svetu. U tom zdanju je izloženo gotovo 35.000 eksponata iz perioda od praistorije do 19. veka.