Gasi se zaječarsko pozorište "Zoran Radmilović"

Kultura 22. nov 201715:35 > 15:38
Google street view

Pozorište "Zoran Radmilović" u Zaječaru uskoro će biti ugašeno i umesto njega biće osnovano novo, koje će takođe biti nazvano po tom glumcu rodom iz Zaječara, najavio je gradonačelnik Boško Ničić.

„Ovaj potez je bio neminovan kako bi pozorište uopšte opstalo. Novo pozorište će imati i novu sistematizaciju radnih mesta, da bi se sprečilo da se ponovi sadašnje stanje gde imate tri sekretarice, a manjak glumaca“, rekao je Ničić.

Pozorište sada ima 45 zaposlenih, a gradska vlast procenjuje da će ih po novoj sistematizaciji biti svega 27, od čega je planirano da 50 odsto čine oni koji treba da proizvode repertoarski program.

„Preporuka osnivača će biti da glumci moraju imaju završenu akademiju“, rekao je Ničić.

Dugovanja pozorišta iznose 18 miliona dinara, ali Ničić smatra da nisu velika i kaže da će biti „pokrivena“ iz gradske kase.

I vršilac dužnosti direktora pozorišta Vladimir Đuričić smatra da sa ovakvim sastavom zaposlenih, sa svega 12 glumaca, nije moguće dugoročno poslovati.

„Ako se brzo izvrši gašenje i otvaranje novog pozorišta, i ako je ideja osnivača da polovina zaposlenih bude u umetničkom sektoru, i ako Grad izdvaja novac za programske sadržaje, onda takva odluka ima opravdanja i neće biti velikih posledica“, smatra Đuričić.

On očekuje da se buduće pozorište nazove „Narodno pozorište Timočke Krajine“, prema prvobitnom nazivu iz 1946. godine, a da se tome doda ime slavnog glumca Zorana Radmilovića.

Prema rečima Đuričića, „najhitniji“ zadaci po osnivanju novog pozoršta biće protivpožarna zaštita zgrade i nove električne instalacije, jer zgrada sada nema upotrebnu dozvolu pošto joj to nedostaje.