Dobitnik Zlatne palme otvorio Kustendorf

Kultura 16. jan 201823:15 > 23:19
Tanjug / Rade Prelić

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i idejni tvorac i osnivač festivala Emir Kusturica svečano su otvorili 11. Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf na brdu Mećavnik u Mokroj Gori.

Festival je otvorio film „Skver“, prošlogodišnji dobitnik Zlatne palme na festivalu u Kanu reditelja Rubena Ostlunda, koji je takođe gost Kustendorfa.

Tema ovogodišnjeg Kustendorfa je pitanje da li je dobar sadržaj iz filma i bioskopa otišao na televiziju, odnosno u TV serije. Tim povodom gost Kustendorfa je italijanski reditelj Paolo Sorentino, koji je režirao i kontroverznu seriju „Mladi papa“, koja će se non stop prikazivati tokom trajanja festivala.

Paolu Sorentiniju je uručena i nagrada za buduće filmove Drvo života, a njemu i srpskom glumcu Aleksandru Berčeku posvećena je ovogodišnja retrospektiva velikana.

Tanjug / Rade Prelić

U takmičarskom programu 11. Kustendorfa 21 film mladih autora nadmetaće se za festivalske nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje.

Autori filmova su iz Holandije, Kine, Libana, Rusije, Srbije, Crne Gore, Poljske, Izraela, Egipta, Francuske, SAD, Hrvatske, Meksika, Filipina i Jordana,a njihovi filmovi su odabrani od 600 pristiglih na konkurs Kustendorfa.

Ovogodišnjim žirijem presedava producentkinja Rosa Atab, a članovi su profesori Vladimir Sudar i Serž Regur.

Nagradu „Vilko Filač“ za najbolju fotografiju dodeliće Ištvan Borbaš.

U muzičkom delu festivala na otvaranju su nastupili američki gitarista Geri Lukas i japanski bend Japalkan. Gosti Kustendorfa među prvima će moći da čuju i numere sa novog albuma Emira Kusturica i No smoking orkestra, a nastupiće i Vlatko Stefanovski trio, francuski bend Barbo i Bajaga i instruktori.

Kustendorf traje do 21. januara, a održava se u organizaciji produkcijske kuće Rasta internešnel i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Mećavnik grada i TNSO.

Kustendorf je jedan od retkih festivala na svetu na kome je na svakom koraku vidljiva razmena energije mladih i iskusnih umetnika. Festival ugošćava proslavljene autore, glumce i muzičare, kao i brojne mlade filmske autore i studente filmskih škola iz celog sveta, kao i druge eminentne goste iz sveta filma.