Počela istorijska selidba grčke Narodne bibilioteke

Kultura 21. feb 201817:40 > 17:41
AFP/Louisa Gouliamaki

U Atini je počela istorijska selidba grčke Narodne biblioteke iz jednog u drugi kraj Atine, iz zdanja neoklasicizma u centru grada u moderno zdanje italijanskog arhitekte Renca Pjana (Renzo Piano).

„To nije samo selidba, već početak nove ere“, izjavio je direktor biblioteke Filipos Cimpoglu.

Više od 550 osoba radilo je dve godine na čišćenju, skeniranju i obeležavanju više od 700.000 knjiga i rukopisa koji će biti u novom kulturnom centru na 20 hektara sa pogledom na more i u okviru kojeg se nalazi i Opera.

Bilo je potrebno osam godina za dizajn i izgradnju elegantnog zdanja, otvorenog 2016. godine, koje je postalo omiljeno šetalište Atinjana. Zdanje vredno oko 600 miliona evra finansirala je Fondacija Stavros Nijarhos.

Bez privatnog finansiranja, novo zdanje ne bi moglo da bude izgrađeno u Grčkoj, koju je pogodila ekonomska kriza. Sama selidba knjiga i rukopisa košta 500.000 evra. Grčka vlada je ipak dala svoj doprinos od nekoliko miliona evra za tekuće troškove biblioteke.

Bibilioteka čuva grčku pisanu kulturnu baštinu, sa retkim kopijama spisa starih 1.200 godina, kao i mape, revolucionarne arhivske spise iz 19. veka, muziku iz vizantijske ere i lične beleške i note pesnika Dionizosa Solomosa, autora grčke himne.

Među retkim knjigama, nalazi se molitvenik iz 14. veka, koji je pripadao Jovanu Urošu Nemanjiću, poslednjeg iz loze Nemanjića.

Nova biblioteka će biti na površini od 22.000 kvadratnih metara, a pored klasičnih knjiga nudiće i elektronske revije.

Selidba bi trebalo da bude završena u aprilu.