Milanska Skala u novoj sezoni najavila Verdija, Vudija Alena

Kultura 31. maj 201807:42 > 07:45
Tanjug/AP Photo/Antonio Calanni

Čuvena milanska opera Skala (La Scala) otvara sezonu 2018-2019 novom produkcijom "Atile" Đuzepea Verdija, nastavljajući svoju tradiciju prikazivanja italijanskih opera, uz istovremeno uvođenje novina, uključujući Vudija Alena kao režisera opere "Đani Skiki" Đakoma Pučinija.

Generalni direktor Skale Aleksander Pereira predstavio je program za novu sezonu u kojoj će biti 15 opera, većina od njih italijanskih i više od polovine novih produkcija.

„Polovina repertoara treba da bude posvećena italijanskom repertoaru jer je opera rođena ovde“, rekao je Pereira na konferenciji za novinare.

Vudi Alenova režija opere „Đani Skiki“ prvi put je postavljlena za operu u Los Anđelesu i biće na repertoaru zajedno sa novom produkcijom opere „Prima La Musica Poi Le Parole“, Antonia Salijerija.

„Zanimjiva mi je njegova verzija Đanija Skakija prenešenog u ambijent Male Italije u Njujorku iz 1930-ih godina“, rekao je za Frans pres Pereira, i dodao da će Vudi Alen doći u Milano.

Upitan o polemici koja se od početka godine vodi oko američkog reditelja, koga je ćerka Dilan ponovo optužila za seksualno napastvovanje kada je imala sedam godina i zbog čega su se neke zvezde udaljile od njega, Pereira je odgovorio da ima i druga strana Holivuda koja nastavlja da radi s njim i da tome ne treba pridavati preveliki značaj.

Opera „Atila“ biće druga gala premijera posvećena Verdijevim ostvarenjima iz mlađih dana, posle „Đovane D’Arka“ 2015 godine.

Otvaranje sezone u milanskoj Skali je uvek jedan od ključnih momenata u italijanskom kulturnom životu i svake godine bude 7. decembra, na dana Svetog Ambrozija, zaštitnog sveca Milana.