Smenom Savića "drama" u Narodnom pozorištu se (ne) završava

Kultura 21. nov 201816:56 > 17:01
N1

Dejan Savić više nije upravnik Narodnog pozorišta. Na njegovo mesto postavljena je rediteljka Ivana Vujić, i time su prestali svi razlozi da se održi generalni štrajk najavljen za Dan pozorišta, 22. novembra. Ipak, da li se tim imenovanjem rešavaju svi problemi u kojima se Narodno pozorište nalazi u godini svog jubileja?

Pre samo dve nedelje bife Narodnog pozorišta bio je pun. A moglo je da bude tako i na sam Dan pozorišta da nije stigla vest: smenjen Dejan Savić i to na lični zahtev. Glumci su, kažu, zadovoljni, ali i napominju, sve ovo je samo vrh ledenog brega.

„Moram priznati da nisam ponosan na ovih mesec dana, niko zapravo ne može biti zbog svega što je izašlo u javnost. Državni revizor je pre četiri godine bio ovde i napisao 150 strana nepravilnosti i više od 260 miliona dinara nepravilnog poslovanja, od toga je samo 17 miliona neplaćenih poreza i doprinosa. I posle dve godine se to samo od sebe ispeglalo, što se kaže, pojeo vuk magarca, kako“, kazao  je glumac Pavle Jerinić.

POVEZANE VESTI

Odgovor na to pitanje bi moglo eventualno da da Ministarstvo kulture koje je umesto Savića, na čelo Nacionalnog pozorišta imenovalo Ivanu Vujić. A ko je ona? Pozorišna rediteljka, bivša umetnička direktorka festivala Aerpolan i Belef, osnivačica i direktorica pozorišta Beton hala teatar u Beogradu. Da problema ima, slaže se i ona.

„Stvaralački potencijali i uslovi za rad moraju se paralelno unapređivati, a veliku pažnju treba obratiti i na razvoj publike, posebno one mlade koja će svedočiti o umetničkom stvaranju nacionalnog teatra u sledećih pola veka“, kaže Vujić.

Da će potencijali Narodnog pozorišta biti dobro iskorišćeni sa Ivanom Vujić na čelu, smatra i stručna javnost. Pozorišni kritičar Ivan Medenica ipak dodaje da se mora dati sloboda novoj upravnici da bira svoj tim, bez obzira na to što je inicijalna kapisla za smenu Savića bila smena v.d. direktora drame Željka Hubača.

„Mislim, a to je i jedan mali savet, da bi najpoštenije i najpragmatičnije bilo, s obzirom na to da Ivana Vujić ima v.d. status, da i Željko Hubač ostane u v.d. statusu, a da novi direktor zaista ima potpuno, onaj ko bi na konkursu bio izabran, bilo da je to Ivana Vujić ili neka druga osoba, da bi morao da ima odrešene ruke da svoj tim samostalno formira“, kazao je Hubač.

A pre formiranja tima, Narodno pozorište će proslaviti svoj jubilej – 150 godina postojanja.

Kada se zavesa bude podigla na dan proslave Dana pozorišta, na binu neće izaći bivši upravnik Dejan Savić, već će jubilarne nagrade dodeliti nova upravnica. Kako glumci i članovi SINGLUS-a kažu, to je jedino što je njima prihvatljivo.