Kokan Mladenović u Aleksincu pozdravio "prognanog" Sergeja

Kultura 24. nov 201812:56 > 13:02
Južne vesti/M.Z.

Iako u predstavi nije ni glumio, najveći aplauz posle sinoćnje predstave "Jami distrikt" na aleksinačkom pozorišnom festivalu dobio je "prognani" Sergej Trifunović, pišu Južne vesti. Režiser predstave Kokan Mladenović naglasio je da je pozorište prostor slobode, a da su neki u Aleksincu očekivali od umetnika "da glume majmune"

Organizacija aleksinačkog festivala ove godine pretvorila se u svojevrsni “teatar apsurda”, posle otkazivanja mesecima najavljivane predstave „Utopljena duša“ Beogradskog dramskog pozorišta, u kojoj glumi Sergej Trifunović. Publika je vraćala karte, umetnici nagrade, javnost je negodovala, a prve festivalske večeri se niko od glumaca BDP nije pojavio na sceni, osim upravnika tog pozorišta Slobodana Ćustića, koji je glumio sam sa niškim amaterskim glumcem.

Kako pišu Južne vesti, druge večeri desio se obrt u „aleksinačkoj drami“. Puna sala Doma kulture, blizu 400 ljudi, a i ekipa predstave „Jami distrikt“ bila je u punom sastavu na sceni. A režiser, glumci i publika odlučili su se za drugačiji vid protesta zbog svega što se dešavalo oko festivala.

Nakon predstave koja simbolički pokazuje obrnuti tok evolucije u kojoj politika čoveka pretvara u majmuna, režiser dela Kokan Mladenović popeo se na scenu i povezao dramski tekst sa aktuelnim aleksinačkim dešavanjma.

„Videli ste kako glupost, zaslepljenost i mržnja naprave jednu katastrofu, pa nama ostaje samo da glumimo majmune za nečiji korporativni interes. U vašem gradu su neki ljudi koje je vodila glupost, zaslepljenost i mržnja pre nekoliko dana doneli neke katastrofalne odluke…i od nas očekuju da glumimo majmune za njihova politikantska dokazivanja“, naveo je Mladenović.

POVEZANE VESTI:

Publika je uzvratila aplauzom, a režiser je podsetio na karakter pozorišta i umetnosti, kao “teritorije” koja bi trebalo da bude zabranjena za cenzuru i namenjena slobodi. Zato je i pozvao publiku da najveći aplauz da onome koji ga je, kako kaže Mladenović, najviše i zaslužio – Sergeju Trifunoviću.

„Nas ne sprečava nikakav eventualni sukob interesa da nazovemo stvari pravim imenom. Za nas koji stojimo ovde na sceni pozorišta, pre svega, predstavlja prostor slobode. U ime toga što pozorište predstavlja slobodu misli, slobodu javno kazane reči, slobodu delovanja, pozivam vas kao slobodne ljude da najvećim aplauzom na ovom festivalu pozdravimo onoga kome taj aplauz svakako pripada –  Sergeju Trifunoviću“, rekao je Mladenović.

Tih „prozvanih slobodnih ljudi“ je sinoć bilo u Aleksincu. Odazvala se cela sala i višeminutnim stajaćim ovacijama nagradila „zabranjenog“ Trifunovića, koji se na kratko pojavio na aleksinačkoj sceni, ali samo fotografijom na video bimu.

Inače, i sama predstava „Jami distrikt“ naišla je na dobar prijem kod aleksinačke publike, pa je ovaj stominutni komad praćen s pažnjom, ali i aktivno – smehom i dlanovima. Ovo angažovano delo govori o narcizmu, nacionalizmu i šovinizmu balkanskih naroda koji robujući svojim zabludama bivaju pretvoreni u robove korporativnog kapitala.

U predstavi igraju Jelena Graovac, Nina Nešković i nova mlada zvezda srpskog filma i pozorišta – Isidora Simijonović, koja je i ponela zvaničnu titulu glumice večeri.