Dušan Makavejev, drugačiji, izuzetan i pre svega – slobodan

PIXSELL/Dusko Marusic

Jedan od osnivača jugoslovenskog filmskog crnog talasa, Dušan Makavejev, preminuo je u Beogradu u 87. godini. Oni koji su sa njim radili i koji su ga poznavali, o njemu govore da je bio drugačiji, da je bio izuzetan, i pre svega - slobodan.

„On nije jedan od onih, on je jedan“.

Tim rečima glumac Svetozar Cvetković počinje priču o Dušanu Makavejevu. Intelektualac, disident, reditelj i osnivač FEST-a, sve su to reči kojima se može govoriti o Makavejevu, a Cvetković je sa njim sarađivao na tri filma. Kadrove u Berlinu za film „Gorila se kupa u podne“ su snimili za tri nedelje. 

„Bio je petak popodne, meni je zvonio telefon, on me je pitao da li bih došao u Berlin u ponedeljak, zato što će da ruše najveći Lenjinov spomenik na svetu, koji postoji u Istočnom Berlinu i ima ideju o tome da napravimo film u kome jedan ruski oficir pokušava da spreči rušenje tog spomenika, to je ideja. Ja sam rekao OK, seo na avion i došao“, ispričao je glumac Svetozar Cvetković.

Parada, Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT-a, ali i „Sweet movie“, koji je čak i u Engleskoj zabranjivan, ruše tabue, stvaraju sliku Makavejeve lične filozofije, ali, prema mišljenju profesorke Milene Dragičević Šešić, stavljaju u fokus malog čoveka. 

„Ono što mi se čini da je Makavejev uspevao i svojim filmovima i svojom mišlju i svojim radovima i svojom duhovitošću, da razbija te naše oklope, te naše strahove i da nama svima pomaže da širimo opseg svojih ličnih sloboda“, smatra profesorka FDU Milena Dragičević Šešić.

Film W.R. Misterije organizma bio je zabranjen u Jugoslaviji punih 16 godina, a Makavejev praktično prognan iz zemlje. Taj film nakon toga počinje svoj život u inostranstvu i, kao i njegov reditelj, postaje deo kosmopolitske priče.

„Makavejev je u svim ozbiljnim enciklopedijama filmske umetnosti. On nije značajan samo za eks jugoslovensku, već i za svetsku kinematografiju“, kaže pisac Filip David.

„On je čovek bio kosmopolita celog svog života i osećao da ova sredina jeste njegova domovina, ali da je njegovo mesto stanovanja ceo svet“, rekao je Cvetković.