Nježić: Glogovac svojim maestralnim delom i vanrednom ličnošću ostavio trag

Kultura 09. feb 201912:22 > 12:23
N1

Autorka monografije o Nebojši Glogovcu Tatjana Nježić izjavila je u Novom danu da nema sumnje da je Nebojša Glogovac svojim maestralnim delom i vanrednom ličnošću ostavio toliki trag. "Bez obzira na to spoznanje da je ogroman trag i ljudski i umetnički ostao iza njega, strašno je da se suočavate s činjenicom da nekog takvog više nema", rekla je.

Nježić je rekla da knjigu otvara tekst Gorčina Stojanovića.

„Drugi deo su „Reči koje život znače“, to je najveći deo knjige, sazdan od iskaza i citata Nebojše Glogovca. Potom ide deo koji se zove „Autorske beleške“, bio je gost predavač na Učiteljskom fakultetu, to su autorizovane beleške“, kaže Nježić.

Dodaje da potom ide deo „Rekli su“, odnosno tekstovi dvadesetak ljudi koji su sa Glogovcem sarađivali, koji iznose svoja sećanja, priče o ulogama i mnogo toga.

„Čitava sazvežđa, interesantna je ta punoća njihovih priloga, obuhvata i njegovu glumačku veličinu, ali i ljudsku, pa je kod nekih koji su privatno s njim bili bliski začinjeno privatnim momentima, sve zajedno je skica za portret“, kaže Nježić.

Posebnu zahvalnost je uputila Mini i Milici Glogovac, koje su joj, kako kaže, ustupile kutiju sa ličnim stvarima Nebojše glogovca.

„To je jedna vrsta press clippinga. Njegovi brojni tekstovi, intervjui iz raznih medija, kako srpskih, tako i hrvatskih, fotografije, sitnice koje su meni bile impresivne. Kada sam prvi put otvorila tu kutiju, zastala sam, nisam mogla ni da ispregledam sve iz prvog puta, trebalo mi je tri puta da je otvorim da bih zaronila u nju, jako emotivan trenutak“, kaže ona.

Ističe da nema sumnje da je Nebojša Glogovac svojim maestralnim delom i vanrednom ličnošću ostavio toliki trag. 

„Čovek onda kaže da telom više nije sa nama, ali bez obzira na to spoznanje da je ogromno delo ostalo iza njega i ogroman trag i ljudski i umetnički, strašno je da se suočavate sa činjenicom da nekog takvog više nema“, kaže ona.

Kaže da je, kada je saznala da će biti autor monografije, osećala pomešana osećanja.

„Ogromna radost, pa strah, pa zebnja. Rukopis je imao devet verzija, suočavala sam se sa dilemama, uradim na jedan način, pa na drugi. Onda su mi velika pomoć bili, kako ih ja zovem, čitači u hodu. Poslednji čitač u hodu bio je čovek čija mi podrška znači, gospodin Dejan Mijač“, rekla je Tatjana Nježić.

Najavila je da će danas, povodom godišnjice njegove smrti, u JDP u 17h biti održano sećanje na Nebojšu Glogovca.

„Nema karata, ulaz je slobodan, pa koliko mesta bude. To je ujedno i predstavljanje monografije, prosto će biti u sklopu sećanja. Osmislio je Gorčin Stojanović i mladi glumci će izvoditi neke od njegovih reči i uloga“, rekla je Nježić.