Teofilu Pančiću uručena nagrada Fondacije Tanje Petrović

Kultura 28. feb 201914:04 > 14:07
N1

Nagrada za izuzetan doprinos afirmaciji kulture i umetnosti u medijima, koju dodeljuje Fondacija Tanje Petrović svečano je danas uručena novinaru Teofilu Pančiću, koji, kako je obrazloženo, spada u retku grupu autora koji se u regionu prepoznaje po prvoj rečenici.

„Čak i kad piše o politici Pančić piše o kulturi, u recenzijama knjiga govori o trenutku u kojem živimo, u pozorišnim kritikama podseća nas šta je iza kulisa. Kada za 100 godina neko bude hteo da zna šta se događalo, čitalo i mislilo na ovim prostorima jedan od najtačnijih opisa moći će da nađe u Teofilovim rečima“, rečeno je na svečanosti u Jugoslovenskoj kinoteci.

Pančić je, primajući priznanje, rekao da mu je posebno značajno jer nosi ime njegove koleginice, čiji rad je voleo i cenio, kao i što je jedinstveno na ovim prostorima za doprinos kulturi u medijima.

On je pročitao deo svoje nove kolumne u današnjem Vremenu.

„Pokušao sam da uredim svoj život, da budem okružen onim što volim i o tome pišem, da to bude moja profesija i hobi, i java i san, i nemir i strast, što znači da sam doživotno čovek bez profesije, koji ne radi ništa, jer rad je i kuluk i muka, kao kod našeg predsednika koji svakog jutra zaljubljeno čestita sebi što je uopšte ustao, a ja se nikad nisam mučio, vazda sam radio samo ono što me je veselilo“, rekao je Pančić.

„To je samo pusto uživanje, skrušeno priznajem, ali se ne kajem. Onda se nađu ljudi koji te za to nagrade, svašta, a toliki trudbenici kulture i medija se pate, niko da ih ni milo pogleda. Nepravda, pa to ti je“, zaključio je Pančić.

Nagradu Pančiću uručio je prošlogodišnji laureat umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica, koji je istakao da Pančićevo pisanje, čak i kritika odlikuje dobronamernost.

On je rekao da su Pančićeve sve društveno-političke kolumne afirmacija kulture.

Kultura shvaćena kao jedan, za ovu sredinu beznadežan pokušaj upristojavanja, u svojim tekstovima on hoće ovo društvo da upristoji, naveo je Medenica, stakavši kao važno da iza njegovih tekstova stoji pun moralni integritet.

Specijalnu plaketu za entuzijazam Fondacija ove godine dodelila je organizatorima Bašta festa u Bajinoj Bašti zbog izuzetnog angažmana i kalitetnog programa, koju su primili Maja Šuša i Jovan Jelisavčić.

Odluku o dobitnicima doneo je Upravni odbor Fondacije Tanja Petrović: Antonela Riha, Vojka Pajkić, Katarina Španić Ostojić, Olivera Milošević, Srdan Golubović i Tamara Pupovac.

Fondacija je osnovana u znak sećanja na prerano preminulu novinarku Tanju Petrović koja je kao, urednik i autor u redakcijama kulture, izdavačkim kućama i kao gradski sekretar za kulturu, svoj profesionalni život posvetila njenom medijskom promovisanju.