Studentkinje "oživele" uspomene na platan na Kalemegdanu

Kultura 27. mar 201917:25 > 17:30
Izvor: FoNet/Velimir Ilić

Studentkinje beogradskog Arhitektonskog fakulteta Marija Milijašević i Marija Kovačević predstavile su danas Beograđanima svoj rad iz predmeta Umetničko oblikovanje javnih prostora kojim su oživele sećanje na platan na Kalemegdanskom platou.

Projektni zadatak bio je da urade „malu urbanu intervenciju u prostoru“, ponuđeni budžet – nula dinara, pa su dve Marije, odlučile da „vrate“ platan jednostavnom, a umetnički nadahnutom instalacijom.

„Temu smo nazvale ‘Podseti me’ želeći da to bude način koji će podsećati ljude na emocije, uspomene i događaje koje pamte i koje ih vežu za ovaj prostor tj. u ovom slučaju platan“, rekla je za FoNet Marija Milijašević, dodajući da je deo projekta bio i da beleže reakcije građana na instalaciju koju su postavile.

Njena koleginica i koautorka Marija Kovačević navodi da instalaciju čine stalak za garderobu kao improvizovani nosač providne folije, na kojoj su akrilnim bojama ručno oslikale nekadašnji platan.

Deo instalacije je i QR kod, odštampan na foliji, a skeniranjem uz pomoć mobilnog telefona moguće je dobiti više informacija.

„Ideja je da, gledajući kroz foliju pod određenim uglom, ljudi u perspektivi vide stablo kao da je u punoj veličini.“, objašnjava ona ovu svojevrsnu umetničku trik-iluziju.

Njihov rad dopao se i profesoru, podržao je njihovu ideju, a što se ocene tiče – dobile su deseteku.

Dve Marije kažu da su iznenađene pozitivnim i nostalgičnim reakcijama ljudi, što ih je podstaklo na novi projekat kojim će na sličan način na području opštine Stari grad mapirati mesta do kojih je ljudima stalo ili kojih se sećaju, a više ih nema ili su u drugačijem urbanističkom kontekstu.

„Ideja nam je da istražujemo mesta i objekte koju su nekada postojali, ali ih više nema ili su se bitno izmenili. Hoćemo da ih mapiramo i na ovaj način ponovo ‘oživimo’ i prikažemo ljudima“, kaže Marija Kovačević.

Marija Milijašević dodaje da će to „možda biti stare kafane“ ili neka mesta na kojima su se raznim povodima okupljali ljudi.

Sledeći rad, za šta god da se odluče, biće – kažu – njihov projekat, a sva fakultetska znanja i stečene veštine samo će im pomoći da odu korak dalje od oživljavanja uspomena na kalemegdanski platan.