Petrovci: U Beogradu sedamdesetih ako si znao šta želiš mogao si da se probiješ

Kultura 10. apr 201907:55 > 08:07
N1

Jedan od najpoznatijih glumaca bivše Jugoslavije Enver Petrovci optužio je aktuelnog zamenika premijera Kosova Envera Hodžaja da je u vreme kada je bio ministar obrazovanja, nauke i tehnologije zatvorio njegovu privatnu Akademiju umetnosti, prvu na zapadnom Balkanu.

Petrovci je učestvujući u emisiji KTV rekao da ga institucije Kosova nikada nisu podržale.

„Od završetka rata nisu me podržali nijednim projektom, sem u vreme kada je ministar kulture bio Astrit Haraćija. Naprotiv, i ono što sam uradio pokušali su da mi zatvore. U vreme kada je Enver Hodžaj bio ministar obrazovanja zatvorili su mi Akademiju“, kazao je Petrovci.

Kako kaže, Akademija umetnosti koju je formirao bila je prva takva akademija u zapadnom Balkanu, formirana je 1994. godine.

Petrovci je rekao da ukoliko odgovorni u institucijama Kosova nemaju lične interese oni ne podržavaju ne samo umetnike već nijednu oblast.

On je rekao i da je Beograd ’70-tih godina prošlog veka bio internacionalni grad.

„Ako si bio dobar, ako si znao šta želiš, mogao si da se probijaš“, kazao je on i dodao da nikada nije dozvolio da mu se nešto čini zato što je Albanac, iako ne isključuje da „se i to moglo dogoditi“.

Tokom 1983-84. godine Petrovci je bio na vrhuncu karijere i kako je rekao, uloge u tragikomedijama učinile su ga jednim od najpoznatijih i najtraženijih glumaca tadašnje SFRJ.