Leonardo da Vinči – stvaralac 500 godina ispred svog vremena

Kultura 02. maj 201912:51 > 12:58
Wikimedia Commons

Leonardo da Vinči, italijanski renesansni arhitekta, vajar, slikar, pronalazač, inženjer i jedan od najvećih umova u istoriji sveta, umro je na današnji dan pre 500 godina, ali je isto toliko vremena bio ispred doba u kojem je stvarao.

Njegove slike „Poslednja večera“ i „Mona Liza“ su među najpopularnijim i najuticajnijim đelima renesanse.

Da Vinčijevi spisi odražavaju duh nauke i pronalazaštva. Leonardo je bio prvi umetnik koji je afirmisao tehniku slikanja sfumato, koja je posebno vidljiva na njegovim remek-delima.

Tehnika kjaroskura (raspored svetla i senke) bila je zastupljena u Da Vinčijevim radovima.

Njegova interesovanja su dosezala do izučavanja anatomije čoveka, arhitekture i različitih inovacija.

Leonardo je imao niz posebnosti u svom karakteru – poznata je činjenica da je bio sposoban da jednom rukom piše, a drugom crta, i to u isto vreme.

Kao jedan od njegovih izuma pominje se ideja za kontaktna sočiva još 1508. godine.

Da Vinčijev „Kodeks Lester“ – beležnicu od 72 strane u koju je zapisivao razmišljanja na različite teme, od fosila, preko mesečevih mena, do kretanja vode – kupio je 1994. godine Bil Gejts za 30 miliona dolara.

POVEZANE VESTI

Nekoliko stranica ove knjige iskorišteno je kao skrinsejver za „Vindous 95“.

Da Vinčijevo izučavanje rečnih erozija ubedilo ga je da je Zemlja mnogo starija nego što Biblija tvrdi.

Leonardo da Vinči je bio samouk, školovao se kod kuće, ali mu to nije smetalo da dizajnira oklopno vozilo, čekrk, te plovni bager i leteći brod.

Da Vinči je kupovao životinje u kavezima samo da bi ih puštao na slobodu.

Međutim, uprkos svojoj genijalnosti, umro je ubeđen da je njegov život bio promašaj.

„Uvredio sam Boga i čovečanstvo. Moj rad nije dostigao kvalitet kakav bi trebalo da ima“, bile su njegove poslednje reči, prema tvrdnjama nekih biografa.

Koliko je Da Vinči bio genijalan pokazuje softver za prepoznavanje lica, koji je utvrdio da je Mona Liza 83 odsto srećna, devet odsto zgrožena, šest odsto uplašena i dva odsto ljuta.

Dosad neobjavljeni crtež Da Vinčija

Do sada neobjavljen crtež na kome je prikazan Da Vinči, verovatno delo jednog od njegovih pomoćnika, predstavljen je danas u Velikoj Britaniji.

Delo koje je prema procenama napravljeno izmedju 1517. i 1518. godine, jedno je od preostala dva portreta Leonarda da Vinčija načinjena za vreme njegovog života.

Drugi, čuveni portet, delo je Frančeska Melcija, umetnikovog najvernijeg sledbenika.

Oba protreta sa još oko 200 slika iz britanske kraljevske kolekcije Leonardovih dela biće predstavljeni javnosti tokom velike izložbe posvećene Leonardu da Vinčiju u kraljičinoj galeriji u Bakingemskoj palati od 24. maja do 13. oktobra, saopšteno je u Londonu.

Ogromni Da Vinčijev portret osvanuo na polju

Kad je Da Vinči naslikao autoportret, učinio je to na formatu tek nešto većem od A4 papira. Tačno 500 godina nakon njegove smrti ista slika se u mnogo većim dimenzijama pojavila na italijanskom polju, nedaleko od Verone.

Umetnik Dario Gambarin na polju je roditeljskog imanja tokom Uskrsa napravio ogromnu kopiju Leonardovog lica.

Na snimcima napravljenim dronom lako je prepoznati lice italijanskog umetnika.