U Leskovcu 21. Balkanska smotra mladih strip autora

Kultura 29. jun 201914:07 > 14:13
FoNet/Ljilja Stojanović

U leskovačkom kulturnom centru u toku je 21. Balkanska smotra mladih strip autora, u okviru koje će biti održano 25 pratećih manifestacija, uz rekordan broj izlagača i učesnika.

Smotru je otvorio ambasador kraljevine Belgije u Srbiji Kun Adam, izrazivši zadovoljlstvo što grad Leskovac sve više razvija kulturne odnose sa Belgijom.

„Prošle subote sam gledao mlade Leskovca kako predstavljaju moju zemlju na takmičenju ‘Srbija u ritmu Evrope’ i bili su sjajni“, rekao je Adam.

On je naglasio da su se belgijski strip i njegovi autori naročito istakli i proslavili širom sveta u toku 20. veka.

„Radi se o takvoj slavi da možemo da kažemo da su junaci kao što su Tintin, Talični Tom i Štrumpfovi i dan-danas najbolji belgijski ambasadori kulturnih baština. Raduje me što su organizatori posvetili puno pažnje belgijskom stripu kroz izložbe koje će biti u galeriji Narodnog muzeja i Narodne biblioteke,“ rekao je Adam.

Ove godine je, po rečima eminentnog britanskog strip teoretičara Pola Graveta, oboren je svetski rekord po broju učesnika – 3.017 izlagača iz 67 zemalja sa svih kontinenata je poslalo svoje radove na festival.

U okviru 21. Balkanske smotre predviđeno je 25 pratećih manifestacija vezanih uz stemu stipa – tribina, izložbi, javnih časova crtanja, projekcija dokumentarnih filmova.

Smotri će prisustovati i stotinak gostiju, uglavnom strip autora, iz Belgije, Francuske, Italije, Nemačke, Turske, Grčke, Slovenije, Crne Gore, Rumunije, Severne Makedonije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

Najavljeno je učešće domaćih strip zvezda, među kojima su i Vladimir Krstić Laci, Dejan Nenadov, Dražen Kovačević, Leonid Pilipović, Milan Drča, Miroljub Milutinović Brada, Jovan Ukropina, Vladimir Aleksić, Tiberiu Beka i brojni drugi strip autori iz Srbije.

Smotri će prisustvovati i poznati italijanski strip autor Roberto Ali, organizator strip festivala u Liježu Piter Bolen, organizator festivala stripa u Gentu Iv Brabant, crtač Beteana za američki DC rumunski strip autor Viktor Druđiniju, slovenački strip internacionalac Bernard Kole, jedan od najpoznatijih turskih autora Koral Ilhan i mnogi drugi.